Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cel mai scump petrol de la bursa din Londra

Petrolul azer se vinde numai pe bursa din Londra, asa cum puncteaza Hamza Karimov, „si este cel mai scump petrol de pe bursa“, iar SOCAR mai este prezent cu birouri de trading si in Singapore, Dubai, Rusia, Elvetia si Germania. In ceea ce priveste retelele sale de benzinarii, acestea se gasesc, in afara de tara de origine si de Romania, in Georgia (peste 100 de statii), Ucraina (70), Elvetia (unde a cumparat ExxonMobile si a rebranduit cele 170 de statii detinute de acest furnizor) si Turcia.
 

Aceasta din urma este o piata foarte importanta pentru SOCAR, unde compania a investit circa 20 de miliarde de dolari, din care sase miliarde de dolari pentru construirea unei rafinarii cu capacitate de 10 milioane de tone/an, operationale din 2018, care va aproviziona si tarile din jur.
Compania intentioneaza sa se extinda si in alte tari, dar numai daca este vorba de proiecte care sa aduca profit.
SOCAR mai are doua rafinarii in Azerbaidjan, dar ambele sunt vechi si statul are un plan de investitii de circa 30 de miliarde de dolari care presupune inchiderea lor si construirea unui complex petrochimic modern. Proiectul a fost insa amanat din cauza ieftinirii petrolului. Oricum insa cele doua rafinarii din prezent au capacitate mica, explica Hamza Karimov, deoarece petrolul azer este scump si pentru stat este mai convenabil sa vanda catre alte tari decat sa-l rafineze si sa-l distribuie pe piata locala, care este oricum mica.
Directorul general SOCAR Romania se mai mandreste cu faptul ca „la inceputul lui noiembrie am sarbatorit extragerea a doua miliarde de tone de titei in Azerbaidjan, un eveniment remarcabil in industria petroliera si in viata tarii noastre“.
SOCAR este lider in domeniu in Azerbaidjan, dar acolo sunt prezente si numeroase companii multinationale private.

Articole similare