2012  | 
08.10.2012 / 

Hotararea de Guvern nr. 69/2012, care a creat nemultumiri inca de la aparitie si asupra careia toti reprezentantii autoritatilor au cazut de comun acord ca trebuie modificata, este inca pe circuitul legislativ, desi se treg sperante ca acum chiar se apropie de finalizare. Ca doar mai are putin si se face anul de cand se vorbeste de diminuarea cuantumului amenzilor si reducerea numarului de abateri grave si foarte grave.

Intre timp, inspectorii ISCTR aplica sanctiuni dupa legislatia in vigoare, iar inspectorul de stat sef in cadrul ISCTR, Gabriel Stefanescu, a luat la cunostinta cu prilejul conferintei Tranzit si despre mai multe amenzi aplicate abuziv de catre subordonatii sai, pe care a promis sa le analizeze.
Stefanescu a fost de acord cu faptul ca actualele cuantumuri ale amenzilor sunt nejustificat de mari si a recomandat inspectorilor sai sa nu se lege de detalii minore, ci sa se concentreze pe chestiunile care tin de starea tehnica a vehiculului si de celelalte probleme ce vizeaza siguranta rutiera.
Pe site-ul Ministerului Transporturilor se gaseste deja ultima forma a proiectului de modificare a HG 69/2012. Potrivit acestuia, numarul incalcarilor foarte grave a fost redus de la 41 la 24, al celor grave, de la 83 la 62, iar al incalcarilor minore, de la 32 la 31. De asemenea, cuantumul amenzilor contraventionale a fost diminuat astfel: pentru incalcarile foarte grave amenda variaza intre 9.000 si 12.000 lei (fata de 14.000-18.000 lei in prezent), pentru incalcarile grave, intre 4.000 si 6.000 lei (fata de 8.000-12.000 lei in prezent), iar pentru cele minore amenda este cuprinsa intre 500 si 2.000 lei (fata de 3.000-6.000 lei in prezent). In plus, in cazul incalcarilor minore, proiectul prevede sanctiunea avertismentului, amenda contraventionala urmand a se aplica daca in ultimele 6  luni contravenientul a fost sanctionat cu avertisment pentru o incalcare minora.
Este important de stiut ca s-a introdus obligativitatea notificarii in scris a operatorului de transport rutier/intreprinderii de transport rutier in cont propriu de catre structurile din care fac parte inspectorii/politistii rutieri, in cazul in care sunt aplicate sanctiuni conducatorului auto angajat al acestuia. Termenul de notificare este de 3-5 zile.

Comentarii (0)
Au mai ramas 1000 caractere

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!
Cancel or