2013  | 
20.02.2013 / 
Trafic Media

Noua taxa auto, sub forma timbrului de mediu, a fost aprobata in sedinta de guvern de ieri si va intra in vigoare pe 15 martie. Forma actuala a timbrului incurajeaza achizitia de vehicule foarte vechi, si mai putin intentia de a cumpara vehicule Euro 4 sau 5.
Ministrul Mediului a precizat ca noul sistem de taxare va fi introdus la 15 martie, pana atunci Guvernul urmand sa definitiveze si normele de aplicare.

Astfel, masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 vor achita la inmatriculare sau la prima vanzare taxe mult mai mici ca acum. Valoarea scade cu pana la 90%, in conditiile in care vorbim de vehicule vechi de 10-15 ani.
Conform noii formule de calcul, suma de plata scade cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 si cu 90% pentru non-euro. Cuantumul taxei pentru masinile mai invechite va fi mai mic decat cel actual, pornind de la ideea ca aceste masini au o durata mai mica de functionare si vor polua pentru o perioada mai scurta de timp, desi au nivel mai ridicat de poluare decat un vehicul Euro 4.
Autoturismele diesel vor o plati o taxa mai mare decat cele alimentate cu benzina. In cazul unor masini vechi de 7-8 ani, diferenta de taxa poate ajunge si la 50%. Cu cat masina este mai noua, diferenta scade.
O alta masura antipoluare, dar care nu va avea mare impact in piata, in conditiile in care in Romania, in 2012 au fost vandute doar doua astfel de vehicule, este acordarea unui ecotichet, in valoare de 12.000 de lei, pentru masinile electrice. Cel mai probabil aceasta masura nu va duce la cresterea vanzarilor, avand in vedere ca pretul pentru un vehicul electric este destul de ridicat si nici nu dispunem de infrastructura necesara pentru alimentare.
Timbrul de mediu nu se va aplica vehiculelor comerciale. Acestea vor plati in continuare taxa de prima inmatriculare, ceea ce ridica o problema pentru ca in formula de calcul dominanta este capacitatea cilindrica, foarte ridicata la vehiculele comerciale, de unde rezulta un nivel mare al taxei. Daca pentru aceste vehicule s-ar fi platit tot timbrul de mediu, suma achitata ar fi fost mai mica.

Comentarii (0)
Au mai ramas 1000 caractere

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!
Cancel or