Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

ASF: prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% in ultimele 12 luni

Prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7% in ultimele 12 luni, in marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015, se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Prima medie aferenta politelor de asigurare auto obligatorie RCA incheiate pentru vehicule din categoria mijloacelor de transport de persoane, pe toate clasele bonus-malus, pe 12 luni, a scazut in iunie cu 26% fata de nivelul inregistrat in luna precedenta, dupa ce in luna mai consemnase o scadere de 10,8% comparativ cu aprilie, mai arata sursa citata.
 

Pentru prima data de cand ASF a inceput monitorizarea lunara a evolutiei tarifelor RCA pe principalele segmente de autovehicule, prima medie RCA pentru grupa transportatorilor de persoane marcheaza doua luni consecutive de scadere, indicand o miscare semnificativa de reglare a pietei si de reasezare a structurii portofoliilor. „Datele sunt cu atat mai relevante cu cat in luna iunie au fost incheiate 2.218 polite pe aceasta grupa de vehicule, in crestere cu peste 40% fata de vanzarile din aprilie si mai. Astfel, prima medie pentru mijloacele de transport de persoane s-a situat in iunie la 3.458 de lei, fiind cu 14,24% mai mare decat in iunie 2015. Evolutia primelor difera de la un segment de vehicule la altul, in functie de datele de risc, insa raportarile catre ASF arata, de exemplu, o scadere de peste 10% a primei medii RCA pentru mijloacele de transport de persoane cu pana la 18 locuri in iunie 2016 fata de iunie 2015. Pentru segmentul cu 18-40 de locuri, prima medie RCA a crescut in ultimul an cu 11,16%“, arata ASF.
Cu toate acestea, piata RCA a ramas mai incordata pe categoria autoutilitare/autocamioane, unde prima medie aferenta politelor pe douasprezece luni a scazut in luna iunie cu 2,4% fata de mai, dupa ce in luna mai urcase cu 8% fata de aprilie. Comparativ cu luna iunie 2015, prima medie pentru aceasta categorie de vehicule a inregistrat o crestere de 61,55%, situandu-se la 3.016 lei. Pentru segmentul cuprins intre 7,5 si 16 tone, prima medie RCA a fost in luna iunie de 2.207 lei, cu 11,85% mai mare decat in iunie 2015, in timp ce in cazul autoutilitarelor cu masa de pana la 3,5 tone cresterea anuala a primei medii a fost de 15,4%.
La nivelul ambelor categorii de vehicule incluse in monitorizare (autoutilitare/autocamioane si mijloace de transport de persoane), pe toate clasele de bonus-malus, cresterea medie a primelor RCA in perioada iunie 2015 – iunie 2016 a fost de 52,73%, situandu-se in marja plafonului de 50% stabilit prin Protocolul incheiat de ASF cu transportatorii in decembrie 2015. In luna iunie 2016, prima medie pe cele doua categorii a scazut cu 4,3% fata de mai, inregistrand o corectie dupa cresterea de 6,1% inregistrata in mai fata de aprilie.
Analizand numai evolutia tarifelor RCA pentru vehiculele incadrate in clasa de bonus B0, raportarile asiguratorilor arata pentru luna iunie 2016 o crestere de 49,74% fata de iunie 2015 pentru categoria autoutilitare/autocamioane, respectiv de 46,9% pentru categoria mijloacelor de transport de persoane. La nivelul ambelor categorii, rezulta o crestere medie anuala de 46%, care se incadreaza in plafonul de 50% stabilit prin Protocolul din decembrie 2015.
Din controlul efectuat de ASF la cele noua societati autorizate sa vanda polite RCA, avand ca obiect modul de determinare a categoriilor de riscuri omogene, modul si corectitudinea estimarii daunei medii si a frecventei daunelor, precum si calitatea si corectitudinea datelor si a metodelor actuariale folosite de asiguratori au fost identificate neregularitati in cazul societatilor Carpatica Asig si City Insurance, care se afla deja in programe de redresare, in timp ce in cazul Asirom a fost prelungit termenul de remediere pana la 15 august 2016.

Articole similare

Ad