Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Federatia Pro Agro solicita marilor retaileri incetarea practicilor anticoncurentiale

Federatia Nationala Pro Agro sustine ca toate taxele prevazute in contractele comerciale incheiate in baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate producatorilor anticipat de catre operatorii economici in aceste zile, pentru intreaga perioada a anului, desi a intrat in vigoare Legea nr. 150/2016, iar aceste practici neloiale sunt anticoncurentiale.
„Din sesizarile producatorilor si procesatorilor, operatorii economici a caror cifra de afaceri este mai mare de 2 mil. euro, in cursul acestor zile au intreprins o actiune concertata prin care toate taxele prevazute in contractele comerciale incheiate in baza Legii nr. 321/2009 sunt facturate anticipat pe intreaga perioada a anului, transmitandu-le producatorilor ca in cazul in care nu sunt acceptate aceste taxe vor fi reziliate unilateral contractele de furnizare, cu toate ca Legea nr. 150/2016 a intrat in vigoare incepand cu data de 19.07.2016.
 

Precizam ca, aceste practici neloiale sunt anticoncurentiale si au rolul de a crea prejudicii financiare producatorilor si consumatorilor fara sa existe vreun temei juridic expres in baza caruia aceste taxe sa poata fi facturate“, arata Pro Agro intr-un comunicat transmis la redactie.
Interesul legitim al producatorilor romani este grav afectat, iar Federatia Nationala PRO AGRO va sesiza autoritatile competente pentru a se declansa o verificare a acestor practici ilegale insusite in continuare de catre unii operatori economici a caror cifra de afaceri este mai mare de 2 mil. euro, mai spune comunicatul semnat de presedintele federatiei Emil Dumitru.
Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, a legiferat prin Legea nr. 150/2016 o reglementare corecta a relatiilor contractuale care are drept scop eliminarea transferului unor costuri si riscuri excesive catre producatorii din sectorul agroalimentar. Federatia Nationala PRO AGRO si-a manifestat deschiderea de a construi parteneriate intre producatori, procesatori si comercianti, transmitand in acest sens adresa nr. 144/29.06.2016 pe care o gasiti anexata la prezenta, la care insa nu a primit nici un raspuns pana in prezent.

Articole similare

Ad