Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cinci asociatii patronale acuza ASF de dezinformare si cer primului ministru o solutie la noua scumpire a RCA

In urma aparitiei comunicatului de presa al ASF din care rezulta ca majorarea primei medii RCA pentru transportatori se afla in marja plafonului de 50% convenit prin Protocolul din decembrie 2015, UNTRR, ARTRI, APTE 2002, COTAR si APULUM atrag atentia asupra ipocriziei Autoritatii de Supraveghere Financiara si a dezinformarii grosolane a opiniei publice.
„Inca de anul trecut, cand asociatiile transportatorilor rutieri au prezentat ASF exemple clare in care se arata ca tarifele RCA au crescut cu 150-300%, ASF le-a ignorat cu buna stiinta, gasind intotdeauna motive sa nu fie de acord cu acestea.
 

Acum, ASF publica «o ciorba» de date, in care ia in calcul toate tipurile de vehicule, de la autoutilitare de pana la 3,5 t la autocamioane de peste 16 t si la vehicule de transport persoane cu pana la 18 locuri sau autocare cu peste 40 de locuri, oferind opiniei publice o medie aritmetica ce nu are nimic de a face cu realitatea. Datele ASF arata ca prima medie RCA pentru transportatori a crescut cu 52,7%, pana la 3.000 de lei, dar companiile de transport rutier platesc pe un RCA 20.000 de lei, aproape triplu fata de anul trecut. Totodata, ASF spune ca frecventa daunei este de 15% in cazul autotractoarelor si ca dauna medie este de 18.560 de lei. Astfel, la fiecare 6,3 prime de 20.000 de lei, asiguratorii incaseaza 126.000 de lei si platesc 18.560 de lei, restul de peste 107.000 de lei ramanand in buzunarul ASF si al asiguratorilor“, se arata in comunicatul asociatiilor patronale.
ASF reglementeaza trei piete financiare importante – asigurari, pensii private si de capital – toate trei totalizand peste 11 miliarde de euro (mai mult de 7% din PIB-ul Romaniei), iar reprezentantii UNTRR, ARTRI, APTE 2002, COTAR si APULUM sunt de parere ca aceasta institutie este incapabila sa faca o analiza clara si complexa a datelor de pe piata RCA si sa vina cu solutii pentru rezolvarea crizei actuale, dar „foloseste artificii de comunicare pentru a dezinforma grosolan opinia publica“.
De aceea cele cinci patronate s-au intalnit pe 19 iulie 2016 si au transmis doua solicitari, una catre ASF, prin care au cerut raportul integral realizat de compania de consultanta Milliman, si una catre primul ministru Dacian Ciolos, pentru stabilirea unei intalniri urgente pana saptamana viitoare, pentru a discuta reducerea imediata a tarifelor RCA, in caz contrar fiind necesara coordonarea unor actiuni de protest la nivel national.

Articole similare

Ad