Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Ritmul cresterii economice in randul economiilor avansate este incurajator, insa productivitatea ramane in urma

Economistii PwC arata ca exista date concludente care indica o usoara accelerare a cresterii economice in cadrul grupului G7 la 1,7% pe an in ultimul trimestru al anului 2016. Ritmul mediu de crestere dupa criza este de 1,8% (a se vedea Graficul 1). Mai mult, ceea ce alimenteaza acest optimist este caracterul general al redresarii in randul economiilor G7, asa cum indica variatia ratelor de crestere intretari, care este cea mai mica din ultimii 20 de ani.
Economistii PwC au identificat trei motive pentru aceasta schimbare. In primul rand, mentinerea unei politici monetare favorabile in cadrul G7 si, in special, in Zona Euro, in pofida cresterii treptate a ratelor dobanzilor in SUA, de la cel mai scazut nivel istoric.
 

In al doilea rand, guvernele incep sa cheltuiasca mai mult, unele punand in aplicare planuri de investitii in infrastructura. In al treilea rand, cresterea graduala a cererii in randul marilor piete emergente (grupul E7), determinata pe de o parte de stimulentele fiscale acordate in China, precum si de o redresare a activitatii economice in Brazilia. Acest lucru este coroborat cu datele recente privind comertul, care arata ca importurile pietelor emergente continua sa creasca fata de anul precedent.
Cele mai multe date calitative, rezultate in urma sondajelor de conjunctura economica sugereaza ca acest ritm ar fi continuat pana in primul trimestru al acestui an. Acest fapt urmeaza sa fie confirmat dupa publicarea datelor estimative privind cresterea PIB intarile G7. Insa discutiile dintre decidentii politicii economice si monetare ar trebui sa se concentreze asupra factorului cheie care conditioneaza standardele de viata pe termen lung: productivitatea. „Analiza noastra arata ca cresterea productivitatii post-criza in cadrul G7 a fost cu aproximativ doua treimi mai lenta decat rata medie pe termen lung"" (a se vedea Graficul 2), a declarat Barret Kupelian, economist senior, PwC.
In mod obisnuit, guvernele isi asuma sarcina de a impulsiona productivitatea prin reforme asupra intregii economii. De exemplu, ele pot impulsiona proiecte de investitii publice mari sau pot investi mai mult in educatie. „Noi credem insa ca mediul de afaceri are un rol la fel de important, mai ales dintr-o perspectiva de la nivel microeconomic"", adauga Barret Kupelian.
„Tinta de crestere economica pentrutara noastra in acest an este ambitioasa si printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. Pentru a indeplini acest obiectiv, politicile publice ar trebui sa vizeze imbunatatirea productivitatii pe termen lung, de exemplu prin investitii crescute in imbunatatirea infrastructurii si a calitatii sistemelor de invatamant si sanatate. E necesar ca Romania sa evite greselile anterioare crizei si sa continue politicile macroeconomice prudente din ultimii ani”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Articole similare

Ad