Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noutati in materie de legislatie vamala

De la 1 mai 2016 a aparut institutia „depozitului temporar“, o etapa tranzitorie intre momentul in care camionul este prezentat la vama si pana cand marfurile sunt plasate sub regim vamal, a declarat Dan Borsinschi, inspector in cadrul Directiei Regionale Vamale Iasi, in cadrul conferintei Tranzit de la Iasi care a avut loc la inceputul lunii iunie. Oficialul a punctat o serie de reglementari in materie vamala, aduse de noul Aquis comunitar.
 

Pe temeiul acestor reglementari, a explicat Borsinschi, operatorii economici au inceput sa se autorizeze in calitate de depozitari, astfel incat pentru marfurile pentru care nu se poate realiza operatiunea de vamuire in termen de 24 de ore de la prezentarea mijlocului de transport, acestea sa fie descarcate si depozitate intr-un astfel de depozit temporar.
Un lucru foarte important pentru transportatori, dupa cum a punctat reprezentantul Directiei Regionale Vamale, este legat de „Dreptul de a fi ascultat“. „Acest lucru inseamna ca in orice etapa a controlului, indiferent de natura controlului (vamuire, control la firma), inainte de a se lua o decizie care poate fi defavorabila, organul de control este obligat sa notifice firma in scris ca intentioneaza sa ia o decizie nefavorabila, in acest fel compania de transport putand sa-si exprime punctul de vedere si sa isi sustina «cu argumente» eventualele neclaritati“, a explicat Dan Borsinschi. Oficialul vamii a venit si cu o veste buna pentru transportatorii din zona Moldovei, incepand din acest an fiind functional un program de modernizare a vamilor Albita, Sculeni si Siret, prin amenajarea si consolidarea unor facilitati de infrastructura, precizand ca traficul este in crestere pe toate vamile din est, comparativ cu ianuarie-mai 2016. De asemenea, se intentioneaza deschiderea unui alt punct vamal – Vicovu de Sus (Romania) – Krasnoilsk (Ucraina), in partea romaneasca investitia fiind finalizata, in timp ce la ucraineni urmand sa se modernizeze, fiind vorba de un proiect cu finantare europeana.

Articole similare

Ad