Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Legea „supermarketurilor“ declanseaza procedura de infringement impotriva Romaniei

Comisia Europeana (CE) a lansat proceduri de infringement impotriva Romaniei si Ungariei in privinta comertului cu amanuntul al produselor agricole si alimentare, dupa ce a trimis scrisori de somatie catre cele doua tari pe motiv ca reglementarile lor nationale privind comertul cu amanuntul al produsele agricole si alimentare nu corespund legislatiei UE.
In tara noastra prin Legea 150/2016 care modifica vechea legislatie, marii retaileri sunt obligati sa achizitioneze cel putin 51% din produsele agricole si alimentare de la producatorii locali, ceea ce provoaca temeri privind respectarea principiului liberei circulatii a bunurilor.
 

Aceeasi lege cere retailerilor sa promoveze produsele de origine romana, restrictionand deciziile lor comerciale referitoare la ce produse sa fie plasate in oferta, ceea ce contrazice libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene). Potrivit UE, restrictionarea acestor libertati este permisa numai cand exista o necesitate justificata de protejare de prim rang a interesului public, cum ar fi sanatatea publica. Nici Ungaria si nici Romania nu au furnizat dovezi ca masurile adoptate pe plan national sunt justificate si proportionate. Autoritatile de la Bucuresti au doua luni la dispozitie pentru a raspunde argumentelor prezentate de CE.
In Ungaria, o noua lege obliga retailerii sa aplice aceeasi marja de profit produselor agricole si alimentare importate sau din productia interna, chiar daca costul produselor importate este afectat de fluctuatiile de curs valutar. Aceasta ar putea descuraja vanzarea produselor agricole si alimentare importate comparativ cu cele din productia interna. Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarile privind principiul liberei circulatii a bunurilor (Articolul 34 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene).
Legea 150/2016 privind comercializarea produselor alimentare, potrivit careia magazinele mari sunt obligate sa expuna la raft 51% produse romanesti provenite de pe lantul scurt, a fost aprobata la inceputul lunii iunie de Camera Deputatilor, ca for decizional, iar in luna iulie a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Normele de aplicare trebuiau emise in termen de 6 luni de la intrarea legii in vigoare, respectiv pana la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a intamplat nici pana in prezent.

Articole similare

Ad