Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

MOL anunta rezultatele financiare pentru 2016

MOL anunta ca si-a depasit „semnificativ“ tinta initiala pentru 2016, de 2 miliarde USD, si a inregistrat un rezultat CCS EBITDA (profit inainte de dobanzi, deprecieri si amortizari, excluzand elementele exceptionale si fluctuatiile de preturi) de 2,15 miliarde de dolari.
„Segmentul Upstream a dovedit o rezistenta sporita in contextul deteriorarii mediului extern. Scaderea cotatiei Brent cu 17% si diminuarea cu 23% a pretului la gaze au fost compensate de productia sporita si de disciplina costurilor.
 

Ca urmare, rezultatul EBITDA a ramas aproape constant, la 675 milioane USD iar sectorul a generat un flux de numerar liber de peste 250 de milioane de dolari, echivalentul a 7 USD/ bep“, se arata in comunicatul furnizorului de carburant. Productia a crescut cu 6%, la 112 mii bep/zi, cu suplimentari provenite din perimetrele onshore din Europa Centrala si de Est (unde productia s-a situat la cel mai ridicat nivel din 2012), Pakistan, Marea Britanie si campul Baitugan din Rusia. Reducerile de costuri pe acest segment au avut ca rezultat o scadere de 13% a cheltuielilor operationale (OPEX) per unitate.
Segmentul Downstream a generat un rezultat operational solid de 1,5 miliarde USD. Acest nivel este foarte putin in urma rezultatului record raportat in anul 2015. Principalul factor din spatele acestui declin a fost asteptata normalizare a marjelor de rafinare si petrochimie. Segmentul Serviciilor pentru Clienti (Retail) a inregistrat un rezultat EBITDA in crestere cu 40%, sprijinit de recenta achizitie a aproximativ 450 de benzinarii in cinci state din ECE, desfasurarea cu succes a strategiei Grupului MOL privind produsele non-fuel (altele decat carburantii), precum si datorita tendintelor de crestere a cererii. Programul Next Downstream, o initiativa interna de eficientizare pe termen de 3 ani, care urmeaza sa genereze o imbunatatire a rezultatului EBITDA cu 500 milioane USD, are un parcurs pozitiv, avand deja un aport de 340 de milioane USD la finalul primilor doi ani.
„Segmentul Gas Midstream (transport de gaze naturale) a avut o contributie anuala la EBITDA de 54,5 miliarde HUF (194 milioane USD) in 2016, usor sub nivelul celei din anul precedent.“

Articole similare

Ad