Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PwC: Noul val de economii emergente care ofera oportunitati pentru investitii

Pe termen lung, cele mai mari sapte economii emergente – grupul E7 – ar putea inregistra o crestere, in medie, de doua ori mai rapida decat grupul G7, arata raportul PwC World 2050, lansat de curand. Cu toate acestea, in ultimul raport lunar Global Economy Watch, economistii PwC atrag atentia asupra altor economii de dimensiuni medii.
Atunci cand companiile cauta sa identifice noi piete emergente in care sa-si extinda activitatea, tendinta naturala este de a se orienta catre marile economii emergente ale lumii.
 

„Noi credem ca exista si alte economii mai mici, dar la fel de atragatoare – ceea ce noi numim «pockets of opportunity» – pe care companiile ar trebui sa le ia in considerare atunci cand se gandesc sa-si extinda activitatea la nivel international", spune Barret Kupelian, Senior Economist, PwC.
Vietnam, de exemplu, a negociat un acord comercial cu Uniunea Europeana si astfel s-ar putea dezvolta intr-un hub de productie in viitor. Exista dovezi tangibile ca Vietnamul apeleaza la Investitiile Straine Directe (ISD) pentru a-si transforma economia dintr-una bazata pe un volum mare de produse si costuri reduse catre una axata pe valoare adaugata mare, telefoanele mobile fiind in prezent cele mai exportate produse, depasind bunurile de larg consum.
Polonia, avand acces la Piata Unica, are una dintre cele mai liberale regimuri pentru ISD dintre economiile mai bogate. De asemenea, are costuri relativ scazute ale fortei de munca – de exemplu, costul orar al fortei de munca in Polonia a fost de 8,60 euro in 2015, cu mult sub media UE de 25 euro pe ora. Acesti doi factori, impreuna cu pozitionarea sa centrala in cadrul continentului european extins, au ajutat Polonia sa atraga investitii straine directe insumand o valoare totala de 200 de miliarde de dolari sau aproximativ 50% din PIB-ul sau.
Iar Columbia a demarat un program radical de investitii de 70 miliarde de dolari in infrastructura, un avantaj pentru intreprinderile care se specializeaza in proiectare si constructii. Columbia este o economie de marime medie, care este pregatita sa creasca pe termen scurt si mediu. Stabilizarea sau, in unele cazuri, cresterea preturilor bunurilor de larg consum in cursul anului trecut si deprecierea peso-ului columbian au contribuit la finalizarea procesului de ajustare externa.
In ultimul raport, economistii analizeaza, de asemenea, impactul potential al cresterii continue a ratelor dobanzilor din SUA asupra economiilor emergente. Nu in ultimul rand, au fost analizate si economiile din Zona Euro. In ultimele trei luni ale anului 2016, PIB-ul Zonei Euro a crescut cu 0,4% de la trimestru la trimestru, inregistrand o continua crestere pentru al 15-lea trimestru consecutiv. La o privire de ansamblu a anului precedent, rezultatele arata ca economia Zonei Euro a crescut mai repede decat cea a SUA in 2016. „Cu toate acestea, o analiza mai atenta a datelor dezvaluie o concluzie mai nuantata. Economia SUA este cu aproximativ 12% mai mare acum fata de nivelul de la inceputul crizei financiare (ultimul trimestru al anului 2007). In acelasi context, performanta Zonei Euro este mai dezamagitoare, deoarece economia acesteia este cu doar 4,6% mai mare. Acest lucru sugereaza ca ritmul de recuperare a economiei Zonei Euro a fost de trei ori mai lent decat cel al SUA, in decursul aceleiasi perioade“, se mai arata in comunicatul celor de la PwC.

Articole similare

Ad