Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Soferii detasati in Italia trebuie inscrisi on-line de la 1 martie

De la 1 martie a devenit obligatorie procedura de inscriere on-line pentru soferii detasati in Italia, autoritatile anuntand insa „o perioada de gratie” de pana la 7 martie fara amenzi in caz de nereguli.
Legea, intrata in vigoare anul trecut, prevedea anuntarea in avans la Ministerul Muncii din Italia a activitatii soferilor straini detasati la firme din Italia, cat si a soferilor care fac cabotaj in Italia.
Noutatea este ca nu se mai trimit datele prin e-mail la adresa cabotaggio.distacco@lavoro.gov.it, ci se va folosi modelul UNI_CAB_UE din cadrul platformei Detasare UE a Ministerului muncii din 22 decembrie 2016.
 

Legea prevede obligativitatea pentru companiile straine de a folosi procedura de declarare on-line cu 24 de ore inainte de prima operatiune. Cei care au anuntat deja transportul pe e-mail nu vor fi nevoiti sa se inscrie si on-line. Dar cei care au modificari la e-mailul trimis vor trebui sa completeze formularul on-line.
Soferii trebuie sa aiba la bord, pentru un eventual control, o copie a acestei notificari completate online, care sa contina datele angajatorului (furnizorului de servicii)/al companiei care detaseaza; datele soferului, date generale si domiciliul ales – mentionate la art. 10, paragraful 3, litera b), Legea 136/2016, date ale persoanei de contact la care se face referire in paragraful 4 din art. 10.
Modelul UNI_CAB_UE, la litera 3.1.1. se refera la datele referitoare la activitatea de cabotaj pe teritoriul Italiei, respectiv data primei operatiuni de acest gen, dar si cea a ultimei operatiuni de cabotaj/data la care soferul va parasi teritoriul Italiei.
De asemenea, daca firma in cauza este la prima comunicare de acest fel va trebui sa se inregistreze intai pe pagina Ministerului Muncii cu datele de identificare. Datele primite la momentul acestei inregistrari trebuie trecute la rubrica „Companie“ – la sectiunea de profil a utilizatorului. Apoi se apasa „Add“ si urmeaza inregistrarea companiei (nu se adauga codul de TVA, ci se selecteaza „Neplatitor de TVA“, iar apoi se completeaza rubrica „identificare“). Pentru orice problema care intervine se poate utiliza adresele de e-mail: DistaccoUE@lavoro.gov.it; Clic4Help@lavoro.gov.it.

Articole similare

Ad