Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Productia ramane de baza

Pe fondul diminuarii si optimizarii stocurilor, logisticienii se confrunta in multe situatii cu excedent de spatii de depozitare, astfel incat nu prea se pune problema extinderii. Baza ramane asadar in productie, cu toate ca investitiile pe acest segment sunt mici. Proiectele de spatii industriale/logistice se construiesc dedicat si deja antamate, in conditiile in care, cu finantari scumpe si lipsa de predictibilitate, nimeni nu isi permite sa mai dezvolte speculativ. In ciuda riscului crescut de tara, specialistii totusi intrevad potentialul Romaniei pe parte de logistica.


Cresterea economica a continuat si in al treilea trimestru al anului, insa destul de incet, pe fondul cererii scazute la export din partea tarilor din zona euro, se arata in raportul de piata Cushman&Wakefield pentru sectorul industrial din Romania pentru cel de-a treilea trimestru al anului. Iar tendinta pozitiva este data de evolutia pietei autohtone. In ceea ce priveste chiriile, nivelul acestora s-a mentinut constant, atat in domeniul logistic, cat si in productie, fiind in medie de 3,6 euro/m2/luna.
Potrivit raportului de piata Jones Lang LaSalle insa, special pentru spatiile industriale de clasa A, nivelul chiriilor s-a situat la 3,8-4 euro/m2/luna. Chiriile spatiilor dedicate industriei usoare sunt cuprinse intre 3,4 si 4,25 euro/m2/luna, in timp ce in cazul spatiilor industriale de mari dimensiuni, de peste 20.000 m2, tarifele sunt cuprinse intre 3,5 si 3,75 euro/m2/luna. De precizat ca la chiria de baza se adauga serviciile de intretinere (in jur de 15-20% din valoarea chiriei de baza), precum si costul serviciilor de manipulare din spatiile logistice.
„Exista presiune pe preturi si intotdeauna se gaseste cineva care sa fie dispus sa lase la pret. Cu toate acestea, nu trebuie omise costurile suplimentare de transport, de exemplu, care ar putea rezulta dintr-o amplasare nu foarte potrivita a centrului logistic. In acelasi timp, pentru proiectele „la cheie“ se pot percepe chirii destul de mari, pentru ca dezvoltatorul nu are variante prea mari de finantare si nici prea multe optiuni ca dupa finalizarea constructiei sa vanda proiectul unui fond de investitii, asa cum se intampla in strainatate“, a subliniat Viorel Opait, corporate service director in cadrul Colliers International Romania.

Investitiile, ca si inexistente
Nivelul investitiilor in sectorul industrial din Romania ramane extrem de jos. Finantarile sunt limitate si foarte scumpe pentru beneficiarii care sunt totusi eligibili, astfel ca volumele tranzactionate sunt si ele limitate. Putine companii noi isi fac intrarea pe piata romaneasca, evaluand cele mai importante orase, in vederea deschiderii unor unitati de productie. Orasele atractive din punct de vedere al investitiilor ar putea fi Brasov, Timisoara si Constanta. Moldova nu este acoperita inca din punct de vedere logistic si, desi Bacaul, de exemplu, este unul dintre orasele-cheie si care starneste interes, probabil ca …

Articole similare

Ad