Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Constructiile europene isi vor reveni in 2019!

Ca o consecinta a faptului ca Europa se lupta cu dificultati financiare si fiscale, reflectate mai departe intr-o incertitudine economica la nivel ridicat, mediul de afaceri privat, dar si institutiile guvernamentale, au ajuns sa limiteze investitiile din domeniul constructiilor. Astfel, dupa trei ani de declin si dupa un 2011 in care piata europeana de constructii intrase pe un fagas propriu, nivelul de cheltuieli s-a contractat din nou in 2012. Mai mult, nici anul viitor nu promite prea mult, abia din 2014 asteptandu-se reluarea tendintei de crestere care, intr-un ritm anemic, va face ca piata sa ajunga din nou – abia in 2019(!) – la nivelul inregistrat in 2008.


Potrivit estimarilor unui studiu realizat de IHS Global Insight si publicat de KHL.com, economiile din zona euro s-au contractat in primavara lui 2012 cu 0,3%, de la un trimestru la altul, tendintele de scadere chiar depasind acest procent in trimestrul al treilea.
Datoriile bancare persistente si probleme de competitivitate din Grecia, Spania si intr-o mai mica masura din Italia au accentuat incertitudinea in ceea ce priveste perspectivele economice. Chiar si in Germania, un stat relativ dinamic, datele curente sugereaza ca puterea de cumparare din pietele interne de consum este din ce in ce mai umbrita de slabiciunea inregistrata in pietele de export.
Si, pentru ca iesirea Greciei din zona Euro devine tot mai probabila in lunile urmatoare, factorii de decizie sunt pregatiti sa adopte, pentru membrii ramasi, masuri financiare si fiscale care sa limiteze instabilitatea pietei financiare si daunele colaterale ale acestei iesiri.
De asemenea, presiunile financiare asupra Spaniei s-au intensificat in ciuda unui nou pachet fiscal de austeritate, situatia sa financiara urmand sa devina mai precara in 2013. Si, chiar daca se asteapta ca Banca Europeana Centrala sa faca tot ceea ce e necesar ca sa previna ca Spania si Italia sa aiba aceeasi soarta cu Grecia, PIB real in zona euro se pare ca va scadea cu 0,5% in 2012 si cu 0,3% in 2013, inainte de cresterea de 0,7% asteptata in 2014 si de 1,7% in 2015.

Se astepta o crestere slaba pe majoritatea pietelor
Avand in vedere acest climat economic, perspectiva pentru pietele de constructii din Europa de Vest raman slabe, estimandu-se o crestere „anemica” a cheltuielilor totale din domeniul constructiilor, de 0,9% pe an, din 2011 in 2016. Segmentul structurilor nerezidentiale va avea perspectiva cea mai puternica, cu o crestere medie anuala de 1,2%, in vreme ce constructiile rezidentiale vor inregistra o crestere a cheltuielilor de 1% pe an.
Bugetele de austeritate din cateva tari vor reduce cheltuielile guvernamentale care reprezentau pana acum cea mai larga sursa de finantare a infrastructurii. Ca atare, cheltuielile cu infrastructura in regiune se vor extinde numai cu o rata medie anuala de 0,4%, comparativ cu declinul inregistrat in prima parte a prognozei.

Articole similare