Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Stimularea prin prime de mobilitate si subventii

Asadar, ce face Guvernul pentru a-i aduce inapoi pe romanii plecati din tara? A fost urmatoarea intrebare fireasca pe care am adresat-o autoritatilor. Cea mai importanta masura, luata recent, a fost cea prin care se prevede majorarea tuturor salariilor din sistemul public, ne-a informat ministerul. Este vorba despre noua Lege a salarizarii unitare, intrata in vigoare anul trecut, prin care profesorilor si medicilor le-au fost majorate salariile.
 

Cadrul legal actual, mai spune Ministerul Muncii, ce vizeaza politicile in domeniul ocuparii si mobilitatii fortei de munca, include o serie de facilitati disponibile cetatenilor romani – atat celor care se afla in Romania, cat si celor care se intorc in tara – in scopul sprijinirii integrarii pe piata locala a muncii. In acest sens, enumeram o serie de prime atractive si pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca, si pentru angajatorii care incadreaza someri: prima de activare (pentru somerii care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga), prime de mobilitate (de incadrare si de instalare), prima de relocare si de insertie. Pana la finalul lunii decembrie a anului trecut, la ANOFM au fost inregistrati 1.879 de beneficiari ai primelor de mobilitate. Defalcat, 1.200 de persoane au beneficiat de prima de incadrare (si-au gasit serviciu la o distanta mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu sau resedinta), iar valoarea primelor a fost de 3.381.103 lei, 258 de persoane au beneficiat de prima de instalare (si-au gasit serviciu la o distanta mai mare de 50 km de localitate de domiciliu sau resedinta), iar valoarea primelor a fost de 1.683.193 de lei, 421 de persoane au beneficiat de prima de relocare, cu o valoare a primelor acordate de 316.899 de lei. Referitor la prima de activare, una dintre masurile ce stimuleaza incadrarea in munca a somerilor neindemnizati, pe parcursul lui 2017 au beneficiat 27.129 de persoane, primele acordate fiind in valoare de 12.039.872 de lei. Dosarele inregistrate in decembrie 2017, mai spune ANOFM, au intrat in plata in ianuarie, astfel ca aceste cifre nu au putut fi disponibile la momentul solicitarii.
O alta facilitate acordata angajatorului este suma de 1.125 de lei/luna pe perioada derularii contractului, in cazul in care incheie un contract de ucenicie. Contractul de ucenicie este un contract individual de munca, de tip particular, incheiat pe o perioada determinata, in cadrul caruia o persoana (ucenic) urmeaza cursuri de formare profesionala combinate cu munca sub autoritatea unei persoane juridice/fizice angajator.
Cei interesati de conditiile legale pentru obtinerea acestor prime si de informatii despre cine poate beneficia de ele se pot adresa redactiei Tranzit la telefon 021 777 06 98-99 sau email: office@traficmedia.ro.
De asemenea, informatiile sunt disponibile si pe www.traficmedia.ro.

Articole similare