Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Bosch&Siemens se bazeaza pe STILLReport pentru controlul costurilor

Prezentarea celui mai bine vandut stivuitor electric din clasa 1-1,6 t, Still RX 50, a fost completata de o demonstratie de agilitate si putere a familiei de stivuitoare Still R 20, R 50 si R 60, care echipeaza depozitul central de logistica al Bosch and Siemens Hausgerate din Nauen (la 20 km de Berlin). Cu aceasta ocazie am putut vedea cum lucreaza unul dintre cele mai mari depozite de electrocasnice din Germania, care incarca zilnic 85 de camioane cu masini de spalat, frigidere sau cuptoare cu microunde.

Pentru a vedea noul RX 50 si in mediul sau natural de lucru, echipa de comunicare a producatorului german a aranjat o vizita la depozitul BSH Bosch&Siemens Hausgerate GmbH din Nauen (statul Brandenburg). Aici 59 de stivuitoare Still RX 60 cu baterii de 80 V si RX 50 cu baterii de 24 V, acestea din urma echipate cu cleme, asigura fluxul continuu de bunuri.
„Din 1996 folosim numai stivuitoare Still datorita serviciului de buna calitate si politicii verzi urmate de producatorul din Hamburg“, a afirmat Bernhard Richters, directorul centrului de logistica din Nauen, care a adaugat ca BSH a ales echipamentele de depozitare Still „pentru ca ambele companii au o filosofie similara din punct de vedere al serviciului, calitatii si durabilitatii”.
De-a lungul timpului, Nauen a devenit nu numai unul dintre cele mai importante centre de productie de masini de spalat din Europa, ci si un nod important in reteaua internationala logistica a BSH. Aici ajunge cea mai mare parte a produselor fabricate in Europa de Est sau peste ocean si care sunt redistribuite apoi catre Europa Centrala si de Vest.             
                                        
Productivitate maxima
Bosch und Siemens Hausgerate este detinuta jumatate de Robert Bosch GmbH si jumatate de Siemens AG. Centrul logistic din Nauen este operational din 2009, colectand produsele din 42 de fabrici ale celor doi producatori din intreaga Europa. Aici sunt manipulate in total 1.200 de sortimente de masini de spalat, cuptoare, aspiratoare, frigidere Bosch, Siemens, ufesa, viva, Balay, Profilo etc.
Compania detine peste 1,2 milioane de metri patrati de depozitare, cinci depozite aflandu-se numai in Germania. Pentru Europa de Est, concernul german detine depozite proprii si in Polonia, Slovacia si Romania.
Depozitul din Nauen are 45.000 m2, fiind al doilea depozit BSH ca marime din Germania. In 2010, aici au fost manipulate peste trei milioane de unitati (unitate standard este o masina de spalat; frigiderele, duble ca dimensiune fata de o masina de spalat, sunt considerate ca reprezentand doua unitati de depozitare), fata de 2,8 milioane, manipulate in 2009.
Operatiunile de incarcare/descarcare se desfasoara prin cele 44 de docuri care lucreaza non-stop. Depozitul dispune de 1.500 de tipuri de „casete“ cu o capacitate de depozitare de la 1 la 300 de unitati, fiind prevazut cu patru statii moderne de incarcare, cu dispozitive RFID.
Anual, BSH vinde peste 41 de milioane de unitati, livrate in 48 de ore la peste 95% din clienti (cu conditia ca acestia sa trimita comanda pana la orele 16:00).
BSH foloseste nu numai transportul rutier pentru livrarea electrocasnicelor, ci si transportul feroviar, pentru destinatii mai lungi de 2.500 km. Centrul de logistica Bosch Siemens din Nauen are prevazute 7.000 de locuri de parcare pentru containere si camioane si o linie de cale ferata. Containerele sunt transportate pe cale ferata sau pe sosea pana in porturile Hamburg si Bremen, de unde sunt exportate in toata Europa.
Incepand din martie, centrul logistic BSH Bosch& Siemens Hausgerate GmbH este capabil sa opereze 25 de vagoane concomitent, pana atunci avand capacitatea de a incarca doar sase vagoane. Terminalul feroviar s-a extins cu 590 m in exterior si o rampa aditionala cu o lungime de 80 m, fiind prevazute sase plecari pe saptamana.
Transportul feroviar se foloseste pentru exporturile catre Suedia, Danemarca, Elvetia, Franta, Grecia, Turcia. Numai spre Polonia pleaca doua trenuri pline (de 24-25 de vagoane) pe saptamana.
Pe fiecare tren se pot incarca circa 350 de aparate electrocasnice, ceea ce inseamna ca, prin noul terminal feroviar, se asigura servicii pentru incarcarea a circa 400.000 de unitati de electrocasnice pe an.

STILLReport tine controlul strict asupra costurilor
In completarea stivuitoarelor, cel mai mare producator european de electrocasnice foloseste de anul trecut si softul STILLReport, care analizeaza si optimizeaza costurile de mentenanta pentru intreaga flota.
STILLReport este un instrument bazat pe internet, care ofera managerilor de logistica transparenta totala asupra tuturor stivuitoarelor din depozit.
Programul cuprinde trei niveluri care se bazeaza unul pe celalalt si ofera functii importante pentru planificare, implementare si monitorizare mai bune. Primul modul, „Organizare”, foloseste mai multe fise, toate disponibile pe internet pentru clasificarea stivuitoarelor din flota. Toate raportarile de service (reparatii, mentenanta, lucrari) sunt disponibile in format electronic, inclusiv din punct de vedere al operatiilor anterioare.
Softul functioneaza astfel ca un card extins de service care poate fi actualizat prin internet. Flota este vizibila centralizat, fiind disponibile si date statistice, precum varsta medie.
Cel de-al doilea nivel, „Analiza”, foloseste datele disponibile pentru a calcula costurile de intretinere pentru o durata determinata, pe fiecare stivuitor: timpul de operare sau rulajul efectuat, si date precum conditiile tehnice ale camioanelor, durata de viata a acestora, ce stivuitoare se folosesc in mod deosebit etc.
Cel de-al treilea nivel, „Optimizare”, care le cuprinde pe primele doua, permite utilizatorului sa genereze intervale detaliate de mentenanta, care sa se potriveasca aplicatiei. Multe procese din intralogistica ofera inca oportunitati pentru imbunatatire, care pot fi detectate prin STILLReport. Odata identificate modificarile care pot contribui la reducerea costurilor, ele pot fi implementate. De curand, BSH Bosch&Siemens Hausgerate GmbH a achizitionat si trei stivuitoare noi RX 50, folosite in toate procesele intralogistice, incluzand receptia bunurilor, transportul interior, precum si livrare (in Nauen sunt incarcate in fiecare zi pana la 86 de camioane, containere sau vagoane de tren) sau chiar in zonele de impachetare.
Cei 119 angajati ai depozitului din Nauen lucreaza in trei schimburi, stocul fiind complet inlocuit in maximum 15-24 de zile.
O alta sarcina dificila pentru stivuitoarele Still la Nauen este si operarea platformei WRG-SL6, o unitate care poate muta pana la 12 vagoane de tren la pozitia de incarcare. Aici este utilizat cel mai puternic stivuitor electric Still, RX 60-50, cu o capacitate de incarcare de aproximativ 5 t.       

Articole similare

Ad