Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Cel mai compact stivuitor electric

Cu doua luni inainte de CeMAT, Still a ales sa-si lanseze noua generatie de stivuitoare electrice RX 50 la Berlin. Cel mai bine vandut model cu trei roti din gama 1-1,6 t a fost deja remarcat de juriul iF Product Design Award, care l-a premiat pentru combinatia de forma si functionalitate inainte de lansarea sa oficiala. Forma compacta, puterea sporita si economia aduce beneficii pentru detinator, in timp ce operatorul lucreaza in siguranta, beneficiind de tot confortul disponibil si la „fratii“ sai mai mari, RX 20 si RX 60.


Seria „50” se identifica cu traditia si performanta Still in materie de stivuitoare electrice. RX 50 este cel mai vandut stivuitor electric cu trei roti si tractiune pe spate, in total pana acum fiind livrate, din 1977, peste 90.000 de unitati in toata lumea. Primul stivuitor electric cu trei roti, EGS 1000, a fost insa lansat de Still in 1949.
Producatorul din Hamburg doreste sa-si mentina pozitia de lider pe acest segment, reinnoind generatia de stivuitoare cu baterii pe 24 V. RX 50 este cel mai compact stivuitor din clasa sa, cu capacitati de incarcare intre 1 si 1,6 t. RX 50-10 Compact poate lucra pe culoare cu o latime maxima de 2.188 mm. Grilajul de protectie de deasupra capului, cu o inaltime de numai 1.980 mm, si sasiul de 990 mm ii permit sa intre pe usi cu o latime de 1 m si o inaltime de 2 m.
Capacitatea sa de a lucra pe culoare inguste permite folosirea spatiului economisit astfel pentru cresterea locului amenajat pentru depozitarea de bunuri. RX 50 poate fi folosit in orice depozit sau spatiu de productie unde este necesara stocarea marfurilor unele peste altele, transportul materialelor sau incarcarea/descarcarea in/din camioane sau containere. Gama de aplicatii include industria alimentara si a bauturilor, tipografii, 3PL, industria auto, etc. Noul RX 50 este echipat standard cu Blue-Q, care permite o economie de energie de pana la 12%, in functie de aplicatie si echiparea stivuitorului. Fiecare kWh economisit inseamna nu numai o reducere cu 575 g CO2, ci si o economie de pana la 1.000 de euro in cazul utilizarii in trei ture, timp de cinci ani.

Confort si productivitate
Operatorul se bucura de acelasi confort oferit si de „fratii” sai mai mari, RX 20 si RX 60. Manerul larg faciliteaza accesul la postul de conducere, functiile de control al sistemelor hidraulice fiind usor de operat. Monitorul si unitatea de control ii ofera operatorului acces direct la programele de conducere, lumini, stergatoare s.a. In functie de aplicatie sau de incarcatura, operatorul poate selecta unul dintre cele cinci programe de conducere disponibile. Comenzile precise si capacitatea de adaptare la greutatea incarcaturii si la conditiile de lucru garanteaza siguranta operarii, la care contribuie  si vizibilitatea optima, oferita de ferestrele largi, usor curbate, atat in fata, cat si in sus. Compartimentul operatorului este configurat in aceeasi linie cu toate stivuitoarele electrice si diesel ale seriei RX. Astfel, operatorii pot lucra la fel de bine pe orice stivuitor, efortul de familiarizare cu echipamentul fiind redus la minimum.

Adaptat oricarei aplicatii
RX 50 dispune de patru versiuni de sisteme de control hidraulic: cu mai multe manete de control, cu comanda digitala, mini schimbator sau joy-stick, Still fiind singurul producator care ofera atat de multe optiuni de control. Optional este disponibila pozitionarea verticala a catargului, functie ce poate fi activata si atunci cand stivuitorul se inclina inainte. Aceasta capacitate contribuie la aranjarea rapida a paletilor pe verticala, in special la nivelurile cele mai ridicate ale rafturilor. Stivuitorul este dotat si cu un senzor de detectare optionala a incarcaturii (afisata pe display), cu precizie de +/- 2%.
In functie de locul de operare, grila de protectie de deasupra capului poate fi montata la inaltimi diferite, pentru a face fata operarii in sisteme drive-in, pentru a trece pe sub praguri joase sau pentru a accesa vagoanele de tren. Prelata cabinei protejeaza operatorul atunci cand lucreaza in aer liber.
Optional, bateria, care cantareste 50 kg, poate fi inlocuita la locul de lucru si fara a fi ridicata. Astfel, deplasarea pana la si de la statia centrala nu mai e necesara, iar timpul economisit poate fi folosit pentru cresterea productivitatii. Toate punctele de inspectie a starii tehnice sunt usor accesibile. Capacul bateriei poate fi deblocat si deschis cu o singura mana, cu ajutorul unui arc pe gaz. Motoarele electrice (pentru tractiune si sistemele hidraulice) sunt incapsulate si nu necesita mentenanta, asigurand operarea durabila in medii cu praf sau umiditate. Intervalele de mentenanta sunt la fiecare 1.000 de ore de operare sau 12 luni.
RX 50 poate fi integrat si intr-un sistem de control al transportului, fiind disponibile in stivuitor atat scannere, cat si terminale, inclusiv un terminal digital de 8,4". Un management bun al fluxului materialelor optimizeaza rutele de transport, evitand drumurile fara incarcatura. Informatiile se transmit totodata digital in timp real.
Optional este posibila integrarea stivuitorului in sistemul FleetManager, care ofera informatii despre accidentele anterioare si evaluarea datelor de operare.
Stocul de produse RX 50 s-a vandut in totalitate, astfel ca Still a inceput deja sa produca noua generatie de stivuitoare. Acestea vor incepe sa fie livrate in mai-iunie, insa abia prin iulie va fi atinsa capacitatea de productie normala. „Deci vom avea un termen de livrare mai prelungit pana la acel moment pentru RX 50. Timpul de livrare obisnuit este, in acest moment, de 6-8 saptamani pentru stivuitoarele standard”, a declarat Thomas Fischer, CEO Still.

Design premiat inainte de lansare
Noul RX 50 a primit premiul iF Product-Design Award chiar inaintea de lansarea sa. Membrii juriului au fost convinsi de beneficiile designului familiei de stivuitoare Still, mai ales ca si alte produse ale sale au primit anterior trofeul: transpaletul EXU-SF, picuitorul vertical EK-X si stivuitorul diesel RX 70. Designul intregii familii de produse, dezvoltat impreuna cu firma TEAMS DESIGN din Hamburg, este de neconfundat, in ciuda faptului ca fiecare stivuitor a fost proiectat pentru diferite game de aplicatii.

Articole similare

Ad