Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Trasabilitate crescuta, pierderi mai putine

Un sistem RFID, simplist vorbind, presupune existenta a doua componente – un cip de identificare si cititorul de date – si, chiar daca uneori si pretul joaca un rol important in alegerea unui program anume sau a unui sistem menit sa imbunatateasca nivelul serviciilor in cadrul companiei, indiferent de domeniul de activitate, avantajele sunt multiple, iar valoarea investitiei ramane intotdeauna in plan secund. Spectrul de utilizare a tehnologiei RFID este destul de larg, depasind cu mult aria logisticii si a transporturilor.

Datorita cresterii gradului de trasabilitate sunt evitate pierderile de produse si erorile in tot lantul de aprovizionare, ceea ce reduce costurile.
 

Tehnologia RFID a beneficiat de o raspandire destul de rapida. In urma cu cativa ani, retailerul american Wal-Mart a implementat sistemul in toata reteaua si pana la finalul lui 2006 toti furnizorii care aprovizionau magazinele lantului au fost obligati sa-l adopte, iar toti paletii au fost etichetati ca atare. Nu dimensiunea unei companii sau amploarea activitatilor desfasurate primeaza in decizia de implementare a sistemului, ci problemele care pot fi solutionate, sau mai bine spus lipsa acestora.
Euforia creata in jurul „cazului“ Wal-Mart a dus la aparitia multor idei inovatoare in industria furnizorilor de sisteme RFID. Investitiile realizate in cititoare si alte sisteme pentru programele RFID au dus la accelerarea progresului acestui segment. Rata de crestere a companiilor care decid sa implementeze sistemul este estimata de specialisti la 14,9% anual pana in 2014.
In distributie exista puncte critice, cum ar fi expeditiile sau receptiile de marfuri, dar si factori de care depinde integritatea marfurilor transportate, in cazul produselor congelate si refrigerate, de exemplu, iar cu ajutorul sistemului de identificare prin radiofrecventa informatia cu privire la fiecare pozitie si starea fiecarui palet este disponibila in timp real.
Cu ajutorul RFID creste gradul de eficienta a operatiunilor logistice. Citirea automata a produsului si eliminarea documentelor pe suport de hartie imbunatateste nivelul serviciilor, mentine un echilibru intre companie si client si, nu in ultimul rand, aduce valoare adaugata produselor.

Tehnologia a eliminat disfunctionalitatile RFID
Pentru inceput, tehnologia a depasit trei obstacole majore in implementare: perceptia, functionalitatea si pretul. Specialistii in RFID au promis sa inlocuiasca codurile de bare si evidenta livrarilor in timp real cu vizibilitate permanenta. Insa, chiar daca se asteptau ca RFID sa rezolve toate problemele, existau totusi obstacole pe care sistemul trebuia sa le depaseasca, cum ar fi nefunctionarea la capacitate in jurul metalelor si lichidelor, care bruiaza undele de radiofrecventa. Avand in vedere prezenta rafturilor de otel, a stivuitoarelor si remorcilor, mediul de distributie si productie este impanzit de o retea de elemente care au in componenta metale.
Valoarea investitiei este un alt element pe care companiile care decid sa apeleze la aceasta tehnologie trebuie sa-l aiba in vedere. Astfel, desi costul pentru un cod de bare este o mica parte dintr-un cent, el creste odata cu volumul de marfuri, iar in decursul unui an in supply-chain-ul unui retailer exista un flux de miliarde de paleti. Problema a fost rezolvata printr-o mai buna calitate a siliconului din care sunt confectionate cipurile de identificare, care permit o citire mai precisa si necesita mai putina energie pentru a putea fi citite.
In ceea ce priveste cititoarele, accentul s-a pus pe eliminarea citirilor false ale unor coduri de bare gresite, si pastrarea doar a celor selectate pentru acest proces. Mai mult, au fost gasite solutii chiar si pentru utilizarea cititoarelor RFID in prezenta lichidelor si metalelor. Si pretul tehnologiei a mai fost redus, deoarece in trecut erau utilizate cipuri personalizate care puteau fi identificate doar de cititorul unui anumit producator, insa acum sunt utilizate cipuri standardizate disponibile pe piata, ceea ce s-a dovedit a fi o solutie mai putin scumpa, reprezentand pana la urma un avantaj semnificativ pentru clienti.
Rezultatul acestor dezvoltari tehnologice a contribuit major la schimbarea perceptiei fata de utilizarea codurilor de bare in logistica si retail.

Revolutionarea retailului
Poate cel mai bun exemplu de schimbare a perceptiei este lantul logistic din retail, acolo unde a inceput povestea, in 2003, intr-un punct de productie, sarcina constand in etichetarea cutiilor si paletilor cu ajutorul unui sistem RFID pasiv si nu foarte scump, care sa permita urmarirea lor in centrele de distributie si in timpul transportului.
Acest sistem le-a fi permis retailerilor sa aiba un inventar precis, cunoscand chiar si locatia fiecarui produs. Totusi, supply-chain-ul este un circuit deschis, cu destul de multi participanti care nu se afla sub controlul direct al retailerului si care intra in contact direct cu marfa doar o data. Acest cerc include producatorii, distribuitorii, companiile 3PL si furnizorii de transport.
La ora actuala, punctul de plecare este reprezentat de elementele individuale de pe raftul retailerului. Asta pentru ca magazinul de desfacere reprezinta un circuit inchis, care incepe de la centrul de distributie, cu opriri in depozitele magazinelor, la raft si la punctele de vanzare. Retailerul controleaza fiecareoprire, insa Wal-Mart nu a urmat doar acest scenariu. Magazinele sunt asistate prin RFID, ceea ce a dus la reducerea stocurilor si cresterea vanzarilor. Fara RFID, un retailer poate sti ce are in inventar sau chiar valoarea stocului, dar nu si celelalte caracteristici ale produselor. Iar pentru a creste vanzarile trebuie sa stii toate produsele care exista la raft si in stocul din depozitul magazinului. Cu ajutorul unui cititor de bare, un produs poate fi identificat cu mai multa usurinta.
Prin etichetarea produselor, urmata de citirea zilnica sau saptamanala a stocurilor, pot fi umplute golurile aparute in urma vanzarilor.
Multi dintre retaileri au decis sa puna un centru de citire a codurilor RFID intre depozit si punctele de vanzare. In momentul in care un produs paraseste depozitul inventarul este actualizat automat, iar la raft stocul poate fi actualizat cu ajutorul cititorului, pentru a vedea daca exista nevoia de „improspatare“ a stocurilor.
In aceste cazuri, etichetarea RFID nu reprezinta doar urmarirea unui produs cu ajutorul unui cod de bare, ci furnizeaza si informatii care nu sunt continute de acesta.
In cazul comertului cu imbracaminte se pot face toate combinatiile posibile pentru stocuri, de la stiluri, culori si marimi, care pot fi incluse intr-un cod de bare. In momentul in care este vanduta o pereche de blue-jeans, cu ajutorul RIFD se stie clar ce pereche este necesara pe stoc. Astfel, cu un cititor de mana se poate cunoaste cu exactitate ce pereche a fost vanduta. Urmatorul pas este integrarea informatiei in sistemul depozitului, pentru a actualiza stocul.

RFID devine atractiv
In supply-chain sunt folosite etichete RFID pasive. Unele dintre cele mai captivante aplicatii si solutii folosesc tehnologia RFID activa. Aceste etichete utilizeaza baterii incorporate ca sursa de energie, ceea ce le permite sa transmita informatia la intervale de timp programate. Cele mai multe dintre aceste solutii sunt controlate de organizatie. Odata ce oamenii au inceput sa se gandeasca la RFID au cautat alte cai sa se implice in tehnologie. Prima aplicatie este urmarirea proceselor, dar intr-un proces pot exista 100 de pasi diferiti si e nevoie de certitudinea ca fiecare a fost indeplinit, iar aceasta informatie poate fi trecuta pe eticheta de identificare, cu rolul de baza de date mobila ce poate fi „consultata“ cand un produs, un autovehicul de exemplu, ajunge intr-un alt punct de lucru.
Etichetele „spun“ echipamentului sau operatorului ce sarcina mai trebuie indeplinita sau ce componenta mai trebuie adaugata. In general, industria grupeaza aceste solutii sub acelasi management, pentru a cunoaste in cel mai mic detaliu componenta stocurilor, iar rezultatul era o utilizare mai buna a lor.
Din ce in ce mai mult, specialistii combina tehnologia RFID cu alte tipuri de sisteme care colecteaza date. Solutiile dezvoltate la ora actuala pot localiza pozitia unui bun in depozit sau pot urmari progresul unei reparatii in timpul unui proces de mentenanta.
Sistemele RFID se potrivesc chiar si aplicatiilor militare sau pot fi utilizate in monitorizarea proceselor de mentenanta a aeronavelor, pentru a localiza uneltele necesare reparatiilor critice, furnizand in plus si informatii referitoare la ultima inspectie sau calibrare a acestora. Exista companii care utilizeaza RFID ca instrument de monitorizare a angajatilor ce lucreaza in medii periculoase, pentru siguranta si integritatea acestora.              

Articole similare

Ad