Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Seceta si concurenta neloiala, dusmanii transportatorilor de cereale

Un raport al CE a estimat ca seceta de anul acesta va aduce o contractare a productiei europene de cereale de 2,2%, cea mai mare scadere, de 35,8%, revenindu-i Romaniei. Totusi, pe fondul scaderii importurilor si al cresterii exporturilor, traficul de cereale prin Portul Constanta a fost aproape dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in primele sapte luni ale lui 2012, pe calea ferata, volumul a fost de 2,7 ori mai mare decat in perioada similara din 2011 si de 4-5 ori mai mare decat in 2009 si 2010. Si, daca producatorii nu au fost afectati de scadere, preturile foarte bune compensand-o din plin, nu se poate spune acelasi lucru si despre transportatorii rutieri. Acestia au iesit in pierdere, cu comenzi mai mici cu 50% fata de 2011, atacati in mod neloial si de cei care, accesand fonduri nerambursabile pentru ferme, au ajuns sa utilizeze, la preturi extrem de mici, vehiculele ce trebuiau utilizate numai in gospodariile proprii.


In ciuda secetei, prognozele de anul acesta privind productia de cereale din statele membre au aratat ca, la nivel european, se vor recolta 279 de milioane de tone de cereale, cu 2% sub media din ultimii cinci ani. Productia de grau, estimata la 127 de milioane de tone, desi la un nivel asemanator mediei din ultimii cinci ani, are o scadere de 1% fata de 2011. Productia de porumb, prognozata la 60 de milioane de tone, este cu 2% mai mare in raport cu media ultimilor cinci ani, dar cu 11% mai mica in raport cu 2011.
La nivel mondial, stocurile sunt previzionate sa scada cu 33 de milioane de tone, la 338 de milioane, ponderea actuala a stocurilor in consum fiind aproape de nivelul din 2011.

Declinul autohton este raportat la 2011, un an agricol foarte bun
Conform estimarilor CE, in randul celor mai importanti producatori europeni (Franta, Germania, Polonia, Italia, Marea Britanie, Spania, Ungaria si Romania), care cumuleaza 80% din productia totala a UE, Romania va avea cel mai puternic declin, cu o productie cu 35,8% mai mica fata de cea inregistrata in 2011, in conditiile in care Romania vine dupa un an agricol (2011) foarte bun, in care productia crescuse cu 8,9% in raport cu anul precedent.
Tara noastra este urmata de Ungaria si Spania, cu o productie de cereale in scadere cu 18,9%, si de Polonia, cu o contractare de 3,2%. La pol opus al clasamentului, Franta, Germania si Italia se pare ca vor inregistra in 2012 cresteri ale productiei in raport cu 2011 de 9,2%, 4,6%, respectiv 8,5%, iar in Anglia productia agricola se va majora cu 0,8%.
In Romania, conform datelor operative ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), productiile autohtone de grau si de orz s-au ridicat in 2012 la 4.941,4 mii de tone, respectiv 500,1 mii de tone. „Situatia exacta va putea fi cuantificata abia dupa incheierea recoltatului conform tehnologiei specifice fiecarei culturi”, au precizat oficialii MADR, estimand ca productia de grau din acest an poate acoperi necesarul de consum intern.

Articole similare