Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

WMS-ul, “micul dictator” din depozit

Inainte de vacanta, Novensys a reunit in cadrul seminarului "Solutii Novensys de automatizare a proceselor din depozit" actorii din industria logistica, oferind o serie de pasi de urmat in selectarea resurselor tehnologice care sa duca la cresterea profitabilitatii in logistica, in conditiile in care ponderea costurilor in cifra de afaceri a devenit tot mai mare. Pasii prezentati de Novensys evidentiaza si avantajele oferite de o solutie care dicteaza fiecare etapa in circuitul marfurilor din momentul in care intra in depozit si pana la livrare, dar si ultimele tendinte tehnologice in domeniu.


Complexitatea logisticii consta in procesul de planificare, controlul fluxului marfurilor si stocarea eficienta a materiilor prime, produselor in curs de prelucrare, produselor finite si informatiilor conexe de la punctul de origine la cel de consum, in scopul adaptarii la cerintele clientului. Provocarile dintr-un depozit sunt la fel de complexe si presupun vizibilitate si monitorizare in timp real pentru toate activitatile din depozit si acuratete cat mai mare pe stocuri, cu zero erori la livrare si receptie.
Si comunicarea cu operatorii din reteaua logistica reprezinta o provocare. Si toate acestea intr-un mediu in care la fiecare euro investit profitul reprezinta doar 4%, costurile avand cea mai mare pondere: cele logistice insumeaza 21%, iar marketingul este ceva mai mare, putand ajunge si la 27%. Costurile de productie inclina cel mai mult balanta, in medie cu 48%. Tocmai de aceea, optimizarea proceselor din depozit este esentiala pentru profitabilitatea unui furnizor de servicii logistice, pentru cresterea calitatii serviciilor prestate catre clienti, productivitate etc. In aceste procese, actorii informatici – ERP, MES si SCE (supply chain excution) care include si WMS – joaca unul din rolurile principale.

Structura operatiunilor "spune" cand este necesar un WMS
WMS este un sistem informatic integrat care automatizeaza procesele specifice unui depozit: receptie, asezare in depozit, picking, reaprovizionare locatii, sortare si verificare, incarcare, inventar, transferuri s.a. Comunicarea se face prin echipamente dedicate, iar transferul de date intre operatori si server (unde se regasesc deciziile managementului) are loc in timp real.
Necesitatea implementarii unui WMS intervine cand operatiunile logistice din depozit cresc in complexitate si volum, iar numarul hartiilor manipulate si centralizate este din ce mai mare, erorile umane sunt tot mai frecvente, stocurile sunt inadecvate, comenzile nu mai pot fi onorate in timp util si in conditiile de livrare solicitate, iar productivitatea operatiunilor scade, in special raportat la activitatea competitiei.
In alegerea solutiei WMS adecvate se are in vedere capacitatea furnizorului de a duce la capat implementarea, experienta consultantilor, dar, mai ales, adaptabilitatea solutiei la cerintele beneficiarului si la modificarile ulterioare pe masura dezvoltarii activitatii logistice. …..
 

Articole similare

Ad