Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Mai clar datorita noilor prevederi

Din doi in doi ani, din necesitatea de a adopta prescriptiile Natiunilor Unite si/sau la cererea agentilor economici din domeniu sau a transportatorilor, acordul european referitor la transportul de marfuri periculoase sufera modificari. Cele mai recente dateaza de la 1 ianuarie 2011 si vor fi obligatorii de la 1 iulie, dupa o perioada de tranzitie in care operatiunile de transport sunt permise atat conform ADR 2009, cat si conform ADR 2011.


Datorita gradului inalt de armonizare a cerintelor referitoare la transportul marfurilor periculoase, modificarile aduse ADR corespund in mare parte cu cele aduse acordurilor ADN, referitor la transportul pe apele interioare, si RID, din transportul feroviar, astfel ca numai cateva dintre schimbarile acestor doua reglementari privesc transportul pe sosea care urmeaza un traseu multimodal.
Concret, partile legate de clasificare, semnalizare sau construire de ambalaje sunt perfect armonizate, dar apar diferente legate de exceptii. De exemplu, asa cum explica Mihai Cuciureanu, sef birou ADR in cadrul ARR, unele marfuri rare, cum ar fi munitia toxica, sunt restrictionate pe rutier, iar altele au disparut din ADR deoarece nu mai aveau utilitate pe piata si nu mai faceau obiectul transportului. Alte marfuri, cum ar fi fibrele animale sau vegetale umezite, sunt considerate periculoase, dar nu la transportul rutier, ci la maritim, unde cursele dureaza mai mult, iar daca izbucnesc incendii e mai greu de intervenit asupra containerelor. Ingrasamintele complexe pe baza de azot, fosfor si potasiu nu fac obiectul ADR chiar daca au numar ONU 2071.
Diferente mai apar in ceea ce priveste regulile de constructie si de agreare, care sunt diferite la vapoare, vagoane si cisterne. Dar in rest acordurile seamana atat de mult, incat a aparut initiativa de a face o singura conventie mondiala, care sa includa in anexe prevederi specifice pentru mijloacele de transport. „Insa nu e foarte simplu sa impui un nivel de siguranta asemanator la nivel mondial, deoarece unele state nu vor sa-l atinga din cauza costurilor mari pe care le presupune“, mai explica Mihai Cuciureanu.
Asa cum unele modificari aduse de ADR 2009, de exemplu cele referitoare la semnalizarea cu placi LTD QTY a vehiculelor care transporta marfuri periculoase ambalate in cantitati limitate – placa ce trebuie aplicata atat in fata, cat si in spatele vehiculelor de transport cu masa totala maxima mai mare de 12 t care transporta mai mult de 8 t de astfel de marfuri – au intrat in vigoare abia anul acesta, si acum exista schimbari care necesita o perioada de tranzitie de pana la 1 iulie 2015. Tot atunci, marcajul cu romb actual trebuie inlocuit cu noul model de romb.
Primul este pentru coletele cu marfuri periculoase care sunt transportate pe orice mod de transport cu exceptia transportului aerian, iar al doilea, pentru coletele care fac obiectul transportului aerian.
Dimensiunile lor sunt 100 mmx100 mm.
Unitatile de transport cu masa totala maxima autorizata de peste 12 t care transporta marfuri periculoase ambalate in cantitati limitate vor trebui sa poarte aceleasi marcaje, dar de dimensiuni 250 mmx250 mm, in fata si in spate, daca nu sunt semnalizate cu placi portocalii neutre clasice.
De asemenea, containerele care transporta marfuri periculoase ambalate in cantitati limitate trebuie sa poarte aceleasi marcaje, dar de dimensiuni 250 mmx250 mm, pe toate cele patru parti laterale.
Noul acord clarifica obligatiile transportatorului: sa se asigure ca toate informatiile au fost furnizate de expeditor inaintea transportului si ca documentatia necesara este la bordul unitatii de transport si sa accepte utilizarea schimbului electronic de informatii. Aceasta ultima prevedere se aplica deja in transportul maritim, unde e vorba de cantitati mari de marfa, grupate diferit, care apoi, pentru a se incarca pe camion sau tren, au nevoie de documente corespunzatoare modului de transport (CMR, respectiv CIM).
Si, pentru ca la sosirea si descarcarea vaporului ele sa fie deja gata, continand aceleasi informatii ca CMR-ul de exemplu (expeditor, destinatar, transportator, conditii de livrare, cantitati, documente care insotesc marfa, instructiuni speciale s.a.), sunt transmise din timp de la locul de imbarcare spre cel de destinatie. Personalul din case de expeditii, vamesii, agentii de politie sau inspectorii care nu dispun de computer pentru a le vizualiza pot solicita imprimarea lor.
Cand se utilizeaza mijloace electronice de eliberare a documentului de transport, acesta trebuie sa tina cont de faptul ca semnatura poate fi inlocuita cu numele persoanei care trebuie sa semneze si, daca nu este necesara imprimarea, trebuie indicat ca originalul a fost primit in format electronic. Este o prevedere necesara atunci cand camioanele sunt departe de sediul firmei, trebuie sa incarce, iar persoana care ar putea sa semneze si sa stampileze CMR-ul nu este acolo. In acest caz, soferul fie are seturi CMR deja semnate si stampilate, pe care le semneaza si stampileaza si expeditorul, fie trece intr-o rubrica speciala numele sau si al companiei.
Din ADR 2011 au fost eliminate obligatiile destinatarului de a realiza curatirea si decontaminarea vehiculelor si containerelor si de a indeparta semnalizarea referitoare la marfurile periculoase.
Prin noul Acord s-au stabilit obligatii pentru un nou participant la transport, descarcatorul, care trebuie sa se asigure ca marfurile descarcate sunt cele corecte, prin compararea informatiilor relevante din documentul de transport cu informatia de pe colet, container, cisterna, MEMU, CGEM sau vehicul; sa verifice, inainte sau in timpul descarcarii, daca ambalajele, cisterna, vehiculul sau containerul au fost deteriorate intr-o masura in care ar putea pune in pericol operatia de descarcare (iar in acest caz sa se asigure ca descarcarea nu este efectuata pana nu au fost luate masurile necesare) si sa respecte toate prescriptiile relevante referitoare la descarcare. Imediat dupa descarcarea cisternei, vehiculului sau containerului, descarcatorul mai trebuie sa indeparteze toate reziduurile periculoase care au aderat pe exteriorul cisternei, vehiculului sau containerului in timpul descarcarii, sa asigure inchiderea supapelor si a gurilor de vizitare, sa se asigure ca s-a efectuat curatirea si decontaminarea prescrise pentru vehicule sau containere si ca, atunci cand au fost descarcate complet, curatate si decontaminate, containerele nu mai au aplicata semnalizarea de pericol conform Capitolului 5.3.
„Descarcatorul“ este, conform unei definitii introduse de ADR 2011, orice intreprindere care „descarca un container, un container pentru vrac, un CGEM, un container-cisterna sau o cisterna mobila de pe un vehicul“ sau „descarca marfuri periculoase ambalate, containere mici sau cisterne mobile dintr-un sau de pe un vehicul sau dintr-un container“ sau „descarca marfuri periculoase dintr-o cisterna – vehicul-cisterna, cisterna demontabila, cisterna mobila sau container-cisterna – sau dintr-un vehicul-baterie, MEMU sau CGEM sau dintr-un vehicul, container mare sau mic pentru transportul in vrac sau un container pentru vrac”.
Daca descarcatorul apeleaza la serviciile altor participanti (curatitor, statie de decontaminare etc.), acesta trebuie sa ia masurile necesare pentru a se asigura ca prescriptiile ADR au fost respectate.
Noua este si dispozitia din ADR conform careia expeditorul si transportatorul trebuie sa pastreze copia documentului de transport – in Romania pentru anul anterior si anul in curs.
In ceea ce priveste pregatirea profesionala, s-a adaugat fraza „angajatii trebuie sa fie instruiti in conformitate cu 1.3.2 inainte de a-si asuma responsabilitati si de a indeplini atributii pentru care pregatirea profesionala necesara nu a fost inca realizata, sub directa indrumare a unei persoane care a beneficiat de o astfel de pregatire profesionala“. La noi oricum conceptul de ucenicie exista, dar noua si importanta este precizarea „inainte de a-si asuma responsabilitati“, asa cum atrage atentia seful biroului ADR din cadrul ARR.
Toate persoanele implicate in transportul marfurilor periculoase de mare risc trebuie sa fie instruite in conformitate cu responsabilitatile lor.                                   
 O astfel de formare profesionala trebuie sa fie permanent completata prin cursuri de reciclare. Evidentele instruirii trebuie pastrate de angajator si puse la dispozitia autoritatii competente, la cerere.
Din 2012, certificatul ADR pentru conducatori auto va fi din material plastic, similar celor pentru marfa si persoane. Certificatele aflate in circulatie isi vor pastra valabilitatea pana la expirarea perioadei de cinci ani pentru care au fost emise.
Modelul instructiunilor scrise obligatorii la bordul vehiculului in limba inteleasa de conducatorul auto este disponibil pe site-urile CEE-ONU si ARR. Transportatorul are obligatia furnizarii instructiunilor scrise, modelul de patru pagini fiind unic pentru toate marfurile, indiferent de modul de ambalare. Echipamentul ADR necesar la bordul vehiculului este trecut pe ultima pagina a instructiunilor scrise.
Sistemul de franare antiblocare se aplica numai la vehiculele EX/III, AT, FL si OX, autovehiculele (tractoare si purtatoare) cu o masa maxima ce depaseste 16 t (sistem de franare anti-blocare de categoria 1), autovehiculele care tracteaza remorci cu o masa maxima care depaseste 10 t (sistem de franare antiblocare de categoria 1) si remorci, semiremorci si remorci cu axa centrala cu o masa maxima care depaseste 10 t (sistem de franare antiblocare de categoria A.).
Sistemul de franare de anduranta se aplica numai la vehiculele EX/III, AT, FL si OX, autovehiculele (tractoare si purtatoare) cu o masa maxima care depaseste 16 t (sistem de franare cu anduranta de tip IIA) si autovehiculele care tracteaza remorci cu o masa maxima mai mare de 10 t (sistem de franare cu anduranta de tip IIA).
Unitatile de transport supuse fumigatiei care nu contin alte marfuri periculoase se atribuie la UN 3359. Sunt permise numai unitatile de transport atat de bine inchise, incat scaparea de gaz este redusa la minimum. Persoanele angajate in manipularea acestor unitati de transport trebuie sa fie pregatite profesional in conformitate cu responsabilitatile lor.
Marcajele au ramas neschimbate si trebuie fixate la fiecare punct de acces, intr-un loc vizibil. Documentele asociate cu unitatile de transport marfa supuse fumigatiei si care nu au fost ventilate complet inaintea transportului trebuie sa includa urmatoarele informatii: „UN 3359, unitate de transport marfa supusa fumigatiei, 9” sau „UN 3359, unitate de transport marfa supusa fumigatiei, Clasa 9”, data si ora fumigatiei, precum si tipul si cantitatea de fumigant utilizat.
Trebuie sa fie furnizate instructiuni pentru modul de indepartare a fumigantului ramas, inclusiv utilizarea dispozitivele de fumigatie (daca sunt folosite). Atunci cand unitatile de transport supuse fumigatiei au fost ventilate, marcajele vor fi indepartate, iar placile-eticheta conform modelului nr. 9 trebuie indepartate sau acoperite.
Extinctoarele portabile trebuie sa fie adecvate pentru a fi utilizate pe vehiculul respectiv si sa respecte prescriptiile relevante ale EN 3 Extinctoare portabile – Partea 7 (EN 3-7:2004+A1:2007) actualizat. Una dintre prevederi spune ca trebuie utilizate doar cele cu manometru de indicare a presiunii.
Noul acord clarifica faptul ca marcajul pentru substantele periculoase pentru mediu nu este obligatoriu pe ambalajele simple si pe ambalajele combinate, de pana la 5 kg sau 5 l masa neta.
Ambalajele combinate cu ambalaje interioare inchise cu o capacitate de maxim 500 ml nu este obligatoriu sa fie marcate cu sageti de orientare. Cand se utilizeaza mijloace de comunicare electronica pentru documentului de transport, transportatorul trebuie sa poata pune la dispozitie informatiile referitoare la marfuri, inclusiv in format tiparit pe hartie. In documentul de transport nu este necesar sa se indice numarul, tipul si continutul fiecarui ambalaj interior din ambalajele combinate.
ADR 2011 schimba si ordinea identificarii substantelor considerate drept deseuri. Cuvantul „deseu“ apare dupa numarul ONU, inainte de denumire, de exemplu UN 1230, Deseu, Metanol, 3 (6.1), II, (D/E).
Pentru produsele periculoase pentru mediu, reglementarile sunt mai complexe decat in 2009. Exigentele pentru clasificarea amestecurilor si solutiilor sunt formulate mai exact, lucru valabil si pentru produsele radioactive cu riscuri suplimentare. O substanta care apartine oricarei clase considerate periculoase pentru mediu va avea inclusa in documentul de transport inscriptia „Periculos pentru mediu“.
Aceasta dispozitie nu se aplica pentru numerele ONU 3077 si 3082, deoarece din descrierea lor se subintelege ca sunt periculoase pentru mediu.
Intr-un lant de transport care include si transport maritim se accepta in loc inscriptia „Poluant marin“.
Cand se transporta artificii de divertisment, documentul de transport va avea inscriptionat „artificii de divertisment clasificate de autoritatea din tara XX cu certificatul XX/YYZZZ“. Liniile directoare pentru clasificarea focurilor de artificii au fost extinse, existand 16 dispozitii speciale in plus.
Schimbari importante apar si la clasificarea produselor toxice prin inhalare, in cazul carora au fost inasprite dispozitiile privitoare la ambalare si compusi.
In ADR 2011 apar o serie de numere ONU noi (de exemplu, 509 – combustibil praf care arde fara fum – 3482 – dispersie de metale alcaline, inflamabile, sau dispersie de metale alcalino-pamantoase, inflamabile – 3483 – amestec anti-detonant pentru carburanti, inflamabil s.a.) si rubrici noi la unele numere ONU existente (hipoclorit de litiu, uscat sau solutie de hipoclorit de litiu – nr. ONU 1471). Coloana (7a) este modificata, codurile LQ dispar si se furnizeaza acum direct cantitatea maxima pe ambalajul interior sau obiect pentru transportul marfurilor periculoase in cantitati limitate in conformitate cu Capitolul 3.4. Cantitatile maxime din coloana (7a) sunt: „0” (transportul in cantitati limitate este interzis), 25 ml, 100 ml, 100 gr, 120 ml, 125 ml, 500 ml, 500 gr, 1 l, 1 kg, 2 kg, 5 l sau 5 kg.                                                                       

Articole similare