Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Controale in forta si arestari la Jost

Parchetul Federal din Belgia a solicitat unui judecator specializat in drept financiar sa analizeze practicile unei presupuse organizatii infractionale active in Belgia, Luxemburg si Romania, dirijate din Belgia si suspectate ca face dumping social pe scara foarte larga prin numeroasele sale filiale. Iar pe 8 mai au inceput anchete si perchezitii la cateva firme din cadrul Jost – una dintre cele mai importante companii de transport din Belgia – in Valonia, unde aceasta are mai multe filiale, dar si in Flandra, acuzatia fiind de frauda sociala de mare amploare.
 

Jost a fost supus la numeroase perchezitii si in Belgia, si in afara ei, mai ales la Stavelot, Jalhay, Stoumont, Chaudfontaine, Waimes, Herstal, Herve, Grace-Hollogne, Nivelles, Sint-Katelijne-Waver, Anvers, Kontich, Zaventem, Ypres si Weiswampach. La Herstal, de exemplu, circa 30 de anchetatori ai politiei au ajuns la 6:00 dimineata pentru controale si perchezitii si au trezit din somn mai multi soferi romani, asa cum arata presa locala, care dormeau in camioanele lor inmatriculate in Romania, in fata uneia dintre cladirile Jost. Iar la alte locatii, intrebati unde dorm, toti soferii au spus ca in cladirea Jost, dar inspectorii nu au gasit acolo nici dormitoare, nici bai.
In Belgia au fost mobilizati 80 de politisti din cadrul Politiei Judiciare Federale si 40 de membri ai unor servicii diferite de inspectie, pentru a face perchezitii si interpelari la ordinul judecatorului.
Demn de precizat este faptul ca ancheta se desfasoara in colaborare cu autoritatile judiciare din Luxemburg si Romania.
Asa cum arata Parchetul Federal Belgian, in 2016 au fost mai mult de 1.100 de lucratori, mai ales romani si slovaci, inregistrati fraudulos la serviciile de securitate sociala din strainatate, care lucreaza in conditiile din tara lor, cu remuneratiile de acolo, ceea ce, asa cum spun autoritatile belgiene, inseamna frauda sociala. Iar muncitori rezidenti in Belgia au fost si ei inscrisi fraudulos la serviciile sociale din Luxemburg.

Prejudiciu urias adus bugetului belgian, dar si soferilor estici
Se presupune ca aceasta organizatie infractionala desfasoara in realitate activitati coordonate din Belgia, angajand abuziv soferi din Europa de Est si inregistrandu-i fictiv la serviciile de securitate sociala din tara lor, eludand astfel serviciile belgiene de securitate sociala. In plus, organizatia se face vinovata si fata de soferi, care ar fi putut primi o remuneratie mult mai mare decat cea pe care o incaseaza in realitate, mai precizeaza reprezentantii parchetului.
Daca tinem cont de definitia Comisiei Europene, aici nu este vorba de detasare, puncteaza autoritatile belgiene, deoarece un salariat detasat este trimis de angajatorul lui in alt stat membru UE pentru a oferi acolo un serviciu cu titlu temporar. Deci el ramane pentru o perioada limitata, de cel mult doi ani, in Belgia si nu se integreaza pe piata muncii de acolo, ci plateste contributiile sociale in tara lui de origine, desi beneficiaza de …

Articole similare