Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

10.000 de Crossway in numai cinci ani

Irisbus Iveco a sarbatorit, luna trecuta, productia celui de-al 10.000-lea autobuz Crossway, de la lansarea modelului, in 2006. Iar clientul lui este una dintre cele mai mari companii de transport la nivel european: Veolia Transdev. De altfel, pentru Veolia, catre care au fost livrate nu mai putin de 200 de unitati, a fost realizat un model special, denumit Crossway high value (HV). Pentru inceput, vehiculul a fost produs numai pentru transportatorul francez, dar, de la sfarsitul acestui an, va fi inclus in oferta generala, urmand sa fie disponibil si pentru alti clienti.

 
Veolia Transdev opereaza o flota de 22.500 de vehicule, dintre care 70% sunt Irisbus Iveco (iar dintre acestea, 55% sunt autobuze intercity). Pentru a se adapta cat mai bine specificului aplicatiei pe care o desfasoara, Veolia a venit cu o serie de solicitari pentru Crossway si asa a luat nastere Crossway high value, din care operatorul de transport francez a comandat anul acesta 200 de unitati. Tot in 2011 au mai fost contractate 300 de autobuze Recreo, pentru transportul scolar, precum si alte 100 de unitati din alte modele.
Crossway HV are la baza modelul de 12,8 m lungime si este propulsat de motorul Cursor 8, de 330 CP, ce corespunde standardului Euro 5. Desi montarea unui motor foarte puternic nu a reprezentat o prioritate (exista in oferta si Cursor 8 de 380 CP), cutia de viteze automata Voith, cu control computerizat al schimbarii treptelor, a fost solicitata in mod special, deoarece este considerata foarte importanta in optimizarea consumului de carburant, dar si a confortului interior. In acelasi timp, se elimina costurile si reparatiile determinate de eventuale probleme ale ambreiajului, care genereaza indisponibilitatea vehiculului.
Ca si celelalte versiuni Crossway, modelul HV dispune de suspensie independenta pe axa fata si rampa de acces pentru carucior cu rotile. In plus, vehiculul corespunde directivei R66 privind rasturnarea si este protejat anti-coroziune prin procesul de cataforeza.

Echipari speciale, Crossway HV
La bord, anumite echipari au fost configurate special pentru Veolia Transdev. Este vorba despre sistemul de incalzire cu convectoare pe ambele parti ale vehiculului, unitate de aer conditionat integrata in caroserie, cu acces prin podea (este eliminat agregatul de pe plafon), compartiment pentru bagajele de mana de deasupra scaunelor preluat de la modelul Arway, cu sistem individual de comanda pentru aer conditionat, lumini de citit LED si buton de solicitare asistenta. In plus, geamurile laterale sunt duble si au tenta de culoare pentru a proteja interiorul de razele soarelui.
Vehiculul poate transporta 61 de pasageri, plus inca doi pe scaunele rabatabile amplasate in zona din mijloc, unde este amenajat spatiu pentru un carucior cu rotile. Accesul acestuia la bord se face pe la usa din mijloc, care a si fost largita cu 1.200 mm. Scaunele pasagerilor sunt Lineo, au centuri de siguranta retractabile si sunt productie proprie Irisbus Iveco. Pentru interior sunt disponibile trei combinatii de culori gri cu rosu, gri cu portocaliu sau gri cu albastru, in functie de reteaua Transdev unde vor fi operate.
Siguranta exterioara este oferita de luminile care se aprind automat la deschiderea usilor, stopurile suplimentare pe frana si luminile din partea de sus a panoului spate, precum si de benzile reflectorizante de pe laterale si din spate, care sporesc vizibilitatea vehiculului pe timp de noapte. La bord a mai fost montat un circuit electric pe baterie, astfel incat echipamentele gen panoul frontal de informare, semnalele de informare audio si video, aparatul de taxat etc. sa poata functiona si atunci cand motorul este oprit. Toate luminile sunt pe LED, pentru mai multa vizibilitate si costuri mai mici de intretinere fata de becurile traditionale.

Adaptat specificului aplicatiei
Designul si configuratia Crossway HV au suferit modificari comparativ cu modelul standard, pentru a raspunde cerintelor Veolia Transdev si specificului activitatii sale. Este vorba de transport regional, respectiv calatorii cu o durata medie de 40 de minute, linii cu opriri la fiecare doi sau trei kilometri si rute cu o pondere mare de transport urban. In plus, tot mai multe contracte de transport includ conditii stricte si penalitati importante daca acestea sunt incalcate.
Asteptarile clientilor au reprezentat o prioritate, iar aici vorbim de calitatea serviciului de transport: scaunele trebuie sa fie confortabile, iar nivelul interior de echipare nu trebuie sa difere cu mult de conditiile oferite in autoturismul personal. Nu in ultimul rand, confortul dinamic joaca un rol important, astfel ca trebuie eliminate orice vibratii sau zgomot la interior.
Din punct de vedere al soferului, Veolia a solicitat un vehicul practic si usor de condus. Si, nu in ultimul rand, din perspectiva managementului flotei, este important ca serviciile post-vanzare sa fie prompte, la un pret rezonabil, disponibilitatea pieselor de schimb sa fie optima si cat mai multe operatiuni de intretinere sa fie standardizate.
Maximizarea profitabilitatii investitiei financiare nu trebuie neglijata, pentru ca vehiculul sa poata fi integrat in flota nationala si pentru alte aplicatii, iar costurile pe durata de viata a acestuia sa fie cat mai bune. 

Crossway, in cifre
Toate modelele familiei Crossway (Recreo, Crossway si Crossway LE), de 10,5, 12 si 12,8 m lungime, se produc la fabrica Irisbus Iveco de la Vysoke Myto din 2006, momentul lansarii in piata a primului Crossway.
Din cele 10.000 de unitati produse pana acum, 5.650 sunt Crossway standard, 2.850 sunt Recreo, iar 1.500 sunt Crossway LE. Cele mai multe vehicule au mers catre Franta (5.200), urmata de Slovacia (1.050), Republica Ceha (820), Italia (810) si Germania (440). Restul de 1.680 de unitati au fost livrate in diferite alte tari europene, inclusiv Romania. 

Articole similare