Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dezvoltare rapida prin inovatie si profesionalism

Desi cifrele arata ca piata romaneasca de constructii a cazut dramatic pe timpul crizei, exista si companii care au reusit, prin oferirea unor tarife bune si prin completarea pachetului de servicii, sa aiba un 2010 bun. Este si cazul Ergon Concrete International, companie care anul trecut a avut multe livrari de prefabricate, majoritatea contractelor fiind pentru constructiile de infrastructura.

 
La inceputul anului trecut, semnalele de pe piata de constructii nu erau tocmai pozitive. Totusi, CRH Structural Concrete a lucrat intens pe partea de infrastructura, avand si contracte care au demarat in 2010 si la care se lucreaza si acum. Este vorba de autostrada Bucuresti-Constanta pentru asocierea Astaldi-Max Boegl, doua poduri, unde compania a realizat toata partea de suprastructura si monolit. Urmeaza podurile de pe Bucuresti-Ploiesti, grinzile pentru pasajul Baneasa, lucrarile pe centura Lugojului, doua poduri pentru Romstrade, dar si alte contracte privind livrarea de grinzi cu lungimi de la 12 la peste 30 m.
Compania a semnat contracte si la inceputul acestui an, iar previziunile privind lucrarile de infrastructura sunt destul de bune avand in vedere faptul ca s-au scos la licitatie multe proiecte de autostrazi in partea de nord a tarii.
Desi cea mai mare parte a activitatii desfasurate a fost pe partea de prefabricate pentru infrastructura, Ergon a realizat si o serie de constructii civile, cum ar fi cladirea Decathlon din Iasi, Dachser Ploiesti, cladiri de peste 6-7.000 m2 in Ploiesti, Baumax, Real si OBI in acelasi oras si altele.
Pentru 2011, cele mai mari contracte pe acest segment sunt extinderea cladirii Dr. Oetker din Curtea de Arges si doua blocuri in Bucuresti, unde Ergon livreaza grinzi si predale etc.
Dintre toate aceste lucrari, de departe cele pentru infrastructura au fost cele mai profitabile. Din punct de vedere al productiei, elementele pentru infrastructura sunt mai eficiente, deoarece sunt mari, iar hala este construita in acest sens.
„Avem avantajul unor tehnologii pe care altii nu le au, iar clientii au fost foarte interesati de acestea. In continuare avem multe semne ca beneficiarii sunt interesati sa inlocuiasca vechile solutii cu cele pe care le propunem. Pentru anul acesta semnalele nu sunt inca foarte imbucuratoare, dar asteptam ca situatia sa se dezmorteasca. Sunt proiecte multe despre care se stie ca ar trebui sa inceapa si consider ca e o chestiune de timp pana se va intampla. Asteptam ca pe vara lucrurile sa explodeze“, a aratat Delia Brezan, Sales Manager Ergon Concrete International.
Desi a avut multe contracte, Ergon nu a lucrat la capacitate maxima, dar, chiar si asa, nivelul de productie a fost destul de ridicat, existand comenzi constante.
Una din problemele inregistrate anul trecut pe piata a fost legata de preturi si a fost determinata direct de concurenta mare si de lucrarile putine. S-au permis astfel speculatii in acest domeniu.
In opinia Deliei Brezan, la ora actuala Ergon se numara printre primii cinci cei mai importanti jucatori de pe piata romaneasca, avand o cifra de afaceri de aproximativ 21 de milioane de lei. Pentru 2011, planurile vizeaza intrarea in Top 3 pe acest segment, Ergon avand la dispozitie deja tehnologia necesara pentru dezvoltare, restul fiind doar o chestiune de timp si de reglare a pietei. La fel de importanta este dezvoltarea activitatii de proiectare, asta deoarece, de multe ori, clientii cer pachetul complet de servicii: proiectare, productie, transport, montaj.

Tehnologie de ultima ora, rezultate impresionante
Ergon a venit in Romania in 2006, iar din 2007 a inceput constructia halei din Negoiesti, Prahova. Daca, in cele mai multe cazuri, pentru realizarea unei locatii industriale, se incepe prin constructia cladirii si apoi se face dotarea ei, in acest caz lucrurile au stat invers. Intai au fost instalate liniile tehnologice cu care s-au produs toate prefabricatele necesare ridicarii halei – fundatii, grinzi, stalpi – iar la inceputul lui 2008 a demarat productia pentru clienti.
„In momentul in care am intrat pe piata, erau cateva nume mari. Intre timp se pare ca lumea sesizeaza ca piata cere din ce in ce mai multe prefabricate si ca se renunta usor-usor, acolo unde este posibil, la partea de monolit.“
Inca de la inceput, fabrica a fost dotata astfel incat sa atinga recorduri. De exemplu, acum se produc grinzi pretensionate cu toroane deflectate pentru poduri, de 36 m. Pana acum, in Romania nu s-au facut astfel de grinzi, de obicei erau realizate din mai multe bucati, duse pe santier si apoi montate acolo.
Mai mult, tehnologia existenta aici permite realizarea unor elemente cu dimensiuni ce pot depasi 40 m, fabrica avand instalatii de ridicare care pot manipula greutati deosebit de mari, poduri rulante care ridica 160 t, echipamente de pretensionare de 3.500 t forta.
Initial activitatea era concentrata pe segmentul de constructii civile, in timp insa s-a observat o cerere foarte mare pentru elemente de infrastructura. Avand facilitatile necesare, productia a putut fi adaptata si la aceste cerinte.
In cazul in care spatiul de acum nu va mai fi de ajuns, fabrica va putea fi extinsa, stalpii fiind prevazuti cu console pe ambele parti

Investitii masive pentru performante ridicate
Pana in prezent, pentru locatia din Negoiesti, Ergon a facut investitii de aproximativ 15 milioane euro, in constructie, dotare, dar si in know-how.
Anul trecut s-a realizat fuziunea cu Ferrobeton, pentru acoperirea segmentului de lucrari monolit si montari de prefabricate. In momentul fuzionarii, posibilitatea de a eficientiza preturile a crescut pentru ca practic se lucreaza fara subcontractori si se aplica aceeasi politica, oferind un pachet complet.
In Romania, grupul CRH mai detine si Elpreco din Craiova, iar daca centrul din Negoiesti are contracte in zona Olteniei, uneori, pentru a reduce costurile de transport, se prefera productia la Elpreco. Grupul detine fabrici si in Ungaria, care, fiind foarte aproape de granita, pot acoperi si cererea din zona de nord a tarii.
„Chiar daca avem varianta sa aducem din Ungaria, se poate oferi competitiv si pe zona Arad-Nadlac cu productie din Negoiesti. Teoretic nu ar trebui sa avem bariere. Poate pentru zone cum este Satu-Mare sau Oradea ne putem gandi foarte serios sa producem in Ungaria.“

Cofrajele pot fi aduse de oriunde din lume
Atunci cand este posibil, cel mai convenabil pentru Ergon ar fi ca proiectul sa fie realizat de personalul propriu, astfel incat sa fie adaptat la cofrajele grupului. Chiar daca unele modele nu exista la fabricile din Romania, acestea pot fi aduse foarte usor de la fabricile din Belgia, Franta, Polonia, Ungaria.
„Daca un client vrea un anumit tip de grinda, chiar daca nu exista in fabrica din Romania acel cofraj, aducem din afara unul asemanator si il adaptam. Este un mare atu tinand cont de faptul ca pretul semnificativ al cofrajului nu se mai regaseste in pretul de vanzare“ a aratat Delia Brezan.
Ergon detine o tehnica nu foarte des intalnita in fabricile competitoare, si anume deflectarea toroanelor. Cu ajutorul acesteia, elementul poate fi eficientizat.              

Articole similare