Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Scad si importurile, si exporturile

Dupa ce au inceput in forta cu un raport marfa/camioane de 57/43, exporturile de marfa inregistrate pe bursa TimoCom au „luat-o la vale“ pana in iulie, cand au inceput sa creasca, ajungand la un maxim de 49/51 in septembrie, dupa care au scazut din nou, astfel ca luna trecuta au ajuns la 44/56.
Cea mai mare scadere a exporturilor de luna trecuta s-a inregistrat catre Ungaria.

Scaderea urmeaza unei cresteri semnificative a exporturilor pe aceasta relatie in octombrie, de pana la 80/20, astfel ca valorile de luna trecuta sunt similare cu cele din septembrie, de 60/40. O alta scadere importanta a exporturilor s-a inregistrat catre Cehia unde s-a ajuns la un raport de 37/63 de la 55/45, cat a fost in septembrie. Si exporturile catre Italia au inregistrat o scadere de la 75/25 la 60/40.
Cu toate acestea, exporturile romanesti au crescut in octombrie cu peste 35% fata de aceeasi luna a anului trecut. De altfel, pe tot parcursul anului exporturile au avut o crestere mult mai importanta decat importurile, ceea ce poate determina o scadere a deficitului comercial in 2011.
Printre cele mai exportate produse anul acesta se numara parti si componente pentru autovehicule, care au crescut cu aproape 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar si autoturisme si autovehicule, care au crescut tot cu aproape 30% fata de anul trecut.
Importurile au atins apogeul abia in mai, cand s-a inregistrat un raport marfa/camioane de 58/42, dupa care au inceput sa scada, ajungand luna trecuta la 36/64. Aici cea mai mare scadere s-a inregistrat pe relatia Bulgaria, de la un raport de 90/10 la 59/41. Iar importurile din Franta aproape ca s-au injumatatit luna trecuta, ajungand la 16/84 de la 33/67, cat s-a inregistrat acum doua luni.
Principalii parteneri ai tarii noastre la import sunt Germania, Italia, Ungaria, Franta.

Articole similare