Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romania, locatia ideala pentru a construi ceva

Pentru Ivan Lokere, Romania nu mai este chiar o noutate, fiind prezent in tara noastra inca din 2008 atunci cand grupul Alinso, al carui CEO este, cauta o locatie in Europa de Est unde sa demareze un proiect industrial si dupa ce au fost analizate cateva tari, a ales Romania. Si acum, dupa trei ani, belgianul se declara incantat de tara noastra, de oportunitatile de aici si de asemanarile pe care le vede intre Romania si Belgia.
 

Chiar daca are familia in Belgia, pentru Ivan Lokere venirea in Romania nu a fost perceputa ca o pedeapsa, asa cum o pot vedea poate alti oameni de afaceri straini care petrec mare parte din timp in tara noastra.

„Eu petrec in Romania 8-10 zile pe luna. Este o tara placuta, cu multe oportunitati, de asta vin atat de des. Imi place Belgia, doar ca Romania este un loc placut unde sa muncesti, dar, in acelasi timp, este locatia ideala unde sa creezi ceva. Nu este o povara sa traiesc aici. Dimpotriva, este o mare sansa pentru mine sa pot sa dezvolt ceva special, pentru ca in Romania mai este loc pentru lucruri noi. Satisfactia personala este deosebit de mare. Decizia de a veni in Romania a fost a mea, nu mi s-a impus sa vin aici.“

De la inginerie la real-estate
Drumul de la inginerie chimica, specialitate pe care CEO-ul Alinso a absolvit-o, la activarea in real-estate poate parea ciudat, insa Ivan Lokere considera ca „in viata e important sa analizezi fiecare oportunitate care apare, sa vezi daca e ceva ce iti place, daca poti face acel lucru. Desi nu am facut studii specializate pe economie, am lucrat si intr-o banca, a fost o ocazie buna sa invat cate ceva din acest domeniu.“ El a mai glumit ca, „daca nu stii ce vrei sa faci in viata, trebuie sa devii inginer, pentru ca asa ti se deschid multe drumuri. In Belgia, la facultatile de inginerie se studiaza despre toate domeniile: finante, management… incat la absolvire esti pregatit sa profesezi in aproape orice domeniu.“
In cadrul bancii in care a lucrat, Lokere a intrat in departamentul de real-estate.
Banca avea nevoie de cineva care sa administreze un portofoliu international de clienti si nimeni din companie nu voia sa preia aceasta sarcina, deoarece avea o arie de acoperire foarte mare. „Eu, fiind cel mai tanar in firma, a trebuit sa accept. Aceasta perioada a fost extrem de benefica pentru mine, am avut foarte multe de invatat despre finante, taxe, marketing… Domeniul real-estate este unul extrem de complex, care-ti ofera nenumarate posibilitati de a-ti dezvolta abilitatile. Cand am luat decizia de a prelua proiectul real-estate, faptul ca era vorba de unul international, complet nou, sau ca nimeni nu il voia, mi s-au parut oportunitati. Nu trebuie sa stai prea mult pe ganduri. Indiferent de domeniul de activitate in care profesezi, daca ti se pare ca o mutare ar fi buna, trebuie sa o faci, fara sa amani prea mult“, a indemnat Ivan Lokere. 
A urmat venirea la grupul Domo, pe postul de CFO. Dupa un timp, Lokere a vrut sa aiba propria linie de afaceri si asa a fost creat Alinso Group. Chiar daca la inceput, cand a venit la noi in tara, nu avea prea mari asteptari deoarece, din pacate, Romania nu are o imagine foarte buna in exterior, acum, dupa trei ani, belgianul declara ca, chiar daca in viitor va vrea sa dezvolte si alte linii de afaceri, Romania va ramane una dintre cele mai importante destinatii, fiind o tara pe care o cunoaste din ce in ce mai mult si in care vede din ce in ce mai multe oportunitati.
Si, cu toate ca in Romania toata lumea spera la propria afacere, Lokere nu are in vedere aceasta solutie. In cadrul Alinso are libertate totala de miscare si poate aborda orice domeniu nou doreste, deci conduce afacerea ca si cand ar fi a sa.

Romania nu e chiar asa departe de vestul Europei
La venirea in Romania, CEO-ul Alinso a fost surprins de bunastarea anumitor zone, mai ales a Capitalei, unde, crede el, nivelul calitatii vietii este foarte ridicat. A urmat apoi mentalitatea oamenilor. „Romania este o tara foarte apropiata de Europa de Vest, atat din punctul de vedere al mentalitatii, cat si al modului de viata. Modul romanilor de a face afaceri este destul de asemanator celui din Belgia, este aceeasi cultura. Din punctul de vedere al mentalitatii, asemanarea dintre Romania si Belgia este mult mai mare decat intre Belgia si alte tari vecine ei. In afara de limba, ma simt ca acasa aici. In Romania au venit multi intreprinzatori si multi romani au mers in strainatate. Dar, dupa parerea mea, este pacat ca prea multi romani au plecat in afara si nu s-au mai intors, in conditiile in care eu cred ca Romania ofera multe oportunitati pentru locuitorii sai, care le subestimeaza. Oricum, daca in tara ta nu ai avut rezultate, e putin probabil ca in alta tara, mult mai dezvoltata, unde conditiile si competitia sunt diferite, sa poti sa reusesti ceva. Aici, in Romania, e loc pentru idei noi, sunt multe lucruri de facut.“
Si in ceea ce priveste viata sociala de la noi din tara, Ivan Lokere este deosebit de optimist. „Chiar daca in zonele mai indepartate de Capitala se poate spune ca nu prea ai unde sa te distrezi, in Bucuresti ai destule restaurante bune si locuri de distractie. Romanii muncesc mult, dar le si place sa sarbatoreasca.“
Un alt lucru remarcat de catre omul de afaceri belgian a fost faptul ca atat femeile, cat si barbatii din Romania acorda o importanta crescuta aspectului exterior.
„E explicabil, deoarece bunastarea a ajuns in Romania mai tarziu si oamenilor le place sa-si etaleze hainele frumoase, masinile frumoase, sa recupereze ce au pierdut in perioada comunista. Cred ca aceasta atitudine va disparea in timp. Dupa parerea mea, un factor decisiv este si puterea de cumparare. Vad orase cum sunt Ploiesti, Bucuresti, Cluj, zone bogate, dar daca te duci in zona rurala se observa o diferenta enorma. Insa nu cred ca acesti oameni, cu toate ca duc un trai mai greu, se simt nefericiti.“
Din calatoriile sale prin Romania, cu toate ca nu au fost neaparat de agrement ci, mai degraba, o imbinare intre util si placut, Ivan Lokere s-a declarat incantat de frumusetea muntilor nostri si a satelor.
In ceea ce priveste litoralul romanesc, belgianul considera ca acesta mai trebuie dezvoltat, insa nu oricum. Autoritatile trebuie sa aiba o viziune holistica, sa nu construiasca haotic, pentru ca, la fel ca in logistica, este mult mai scump sa modifici decat sa planifici.

Problema cu autoritatile, inexistenta
Se stie ca birocratia este o problema foarte mare in Romania si de multe ori investitorii straini se sperie de aceasta problema si scot Romania de pe lista lor de interes. Insa, in cazul Alinso Group, nu au existat astfel de probleme. Mai mult, Ivan Lokere se arata ingaduitor referitor la acest neajuns de care se plang multi. „Sistemul de administratie este specific fiecarei tari in parte. Bineinteles ca atunci cand un strain vine in Romania totul i se pare diferit. Are nevoie de timp pentru a ajunge sa ii inteleaga pe oamenii de aici, dar acest lucru se intampla in orice tara te-ai duce, in Germania, Belgia etc. Eu am avut numai experiente fericite. Bineinteles, am fost si avantajat de postura de investitor in acea zona. De fapt oriunde, daca te duci si dezvolti o afacere care aduce bunastare la nivel local, autoritatile iti ofera foarte mult sprijin. Problema cu autoritatile este o scuza buna prin care se poate justifica de ce unele lucruri nu ies asa cum ar trebui. Autoritatile nu pot decat sa te sprijine in munca ta, nu o vor face ele in locul tau.“

Tara a evoluat, cel putin in ochii strainilor
Atunci cand vine vorba de viitorul tarii noastre, Ivan Lokere se arata deosebit de optimist si considera ca, pe termen lung, ea va evolua foarte mult, avand in vedere faptul ca deja exista niste baze solide, exista resurse de materii prime, iar industria are o istorie indelungata la noi.
„Prin ochii unui roman care traieste zi de zi in Romania, lucrurile nu se vad asa cum le poate vedea cineva care a analizat evolutia in ultimii cinci ani, o evolutie care, in ciuda crizei, a fost semnificativa. De exemplu, autostrada Bucuresti-Brasov avanseaza. Poate nu la aceeasi viteza la care ne asteptam. Cred ca in cinci ani de acum incolo lucrurile vor fi mult schimbate fata de acum. Sunt foarte multe oportunitati aici pentru dezvoltarea unei afaceri noi. Sunt cateva companii straine care au venit sa exploreze oportunitatile pe care le ofera Europa de Est, au vizitat cateva tari si cred ca am reusit sa ii convingem sa vina in Romania. Eu vad in Romania oportunitati, mai degraba decat probleme“, a conchis Ivan Lokere.

Articole similare

Ad