Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Romanii reprezinta 9% din imigrantii Marii Britanii

Prezenta cetatenilor din alte state UE a ajuns la 5,5% (3,6 milioane) din totalul de locuitori pe care ii are Marea Britanie, cu o crestere semnificativa de la an la an. Polonia este tara cu cea mai mare participare in randul imigrantilor, cu 28%, urmata de Romania (9%) si Lituania (6%).
Cetatenii UE se bucura de libera circulatie, iar asta inseamna ca pot studia si lucra pe teritoriul UK, drepturi care vor continua si dupa retragere, in perioada de tranzitie, pana la 31.12.2020.

Vechea schema de imigrare le permitea cetatenilor UE sa aplice pentru rezidenta permanenta dupa ce aveau deja cinci ani de sedere pe teritoriul UK, conform normativelor UE. Guvernul UK a inaintat catre UE, in decembrie anul trecut, o propunere prin care, in eventualitatea unui Brexit dur, acei cetateni UE care pot dovedi ca au locuit in UK la 29 martie 2019 vor putea sa ramana in tara si sa aplice pentru rezidenta, insa nu mai tarziu de 31 decembrie 2020, finalul perioadei de tranzitie. Pana atunci, potrivit analistilor Fox Williams, cetatenii UE care au avut permis de rezidenta pana la data Brexitului vor putea lucra sau studia in continuare in Marea Britanie si vor putea sa-si aduca si familia.
Guvernul a subliniat ca dupa Brexit, daca acesta are loc fara acord, miscarea libera a cetatenilor UE in UK se va opri imediat. Dupa 31 decembrie 2020, cetatenii UE vor avea un drept de sedere de trei luni pentru munca si studii. Daca doresc prelungirea trebuie sa aplice pentru un permis temporar de sedere cu o valabilitate de trei ani, care nu poate fi extins si are valabilitate pentru munca si studii. Daca doresc sa prelungeasca aceasta perioada de sedere, cetatenii UE trebuie sa se conformeze regulilor de imigrare ce vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2021. Analistii Fox Williams estimeaza ca unii dintre rezidentii de acum nu se vor mai califica potrivit noului set de reguli mai dure pentru imigranti, iar in acest caz trebuie sa paraseasca Marea Britanie dupa expirarea permisului de sedere de trei ani.
Cetatenii irlandezi nu se supun acestui regim si pot calatori, munci si locui in UK pe termen nelimitat. Ei nu trebuie sa faca nimic pentru a-si confirma acest drept.
In conditiile unei retrageri cu acord, cetatenii englezi se vor supune acelorasi reguli, conform principiului reciprocitatii, pe care le au cetatenii UE in UK. Se va aplica o perioada de tranzitie similara. Situatia lor este mai neclara, pentru ca in caz de Brexit dur UK devine stat tert, iar statele membre trebuie sa introduca propriile reguli referitoare la statutul cetatenilor britanici si dreptul lor de sedere si de acces la piata muncii. Germania, Olanda, Polonia, Italia, Franta si Republica Ceha au confirmat deja ca cetatenii britanici pot locui si munci legal pe teritoriul lor. UE a solicitat fiecarui stat in parte sa aiba abordari individuale pentru cetatenii britanici care locuiesc pe teritoriul lor.
Pentru a putea angaja cetateni straini, angajatorii din UK trebuie sa demonstreze ca nu pot gasi, la nivel local, forta de munca necesara. Fiecare cetatean UE va trebuie sa achite o taxa de competenta (in curs de aprobare) de 1.000 de lire pentru fiecare an in care sa lucreze in UK, plus 400 de lire taxa pentru asigurarea de sanatate (pentru fiecare membru al familiei), plus alte cateva taxe si cotizatii, conform Fox Williams, ajungandu-se la un total de circa 2.000 de lire anual. Aceste taxe sunt cel mai bun instrument de a controla piata fortei de munca. Pentru muncitorii necalificati Marea Britanie vrea sa impuna o perioada de lucru de 12 luni, urmata de 12 luni de pauza, dar acest aspect este sub revizuire si se va impune, cel mai probabil, dupa 2025.

Articole similare