Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PNDR stimuleaza achizitia si construirea de depozite pentru cereale

In conditiile in care, in perioada imediat urmatoare recoltarii, oferta de produse este mare si cererea este sub nivelul ofertei care influenteaza pretul de achizitie, MADR iese in sprijinul fermierilor cu un model de contract de vanzare a cerealelor care reglementeaza in mod unitar relatiile parteneriale pe filiera de comercializare, contract ce asigura un grad ridicat de predictibilitate a activitatii de valorificare a cerealelor.

De asemenea, PNDR stimuleaza investitiile in exploatatii, inclusiv achizitia si construirea de depozite pentru produsele agricole, iar prin Legea nr.101/2014 au fost adoptate masuri care sa duca la operationalizarea si optimizarea unui mecanism alternativ de gestionare a riscurilor economice datorate tranzactionarii directe de seminte de consum imediat dupa recoltare.
Acest program da posibilitatea fermierilor care nu detin spatii de depozitare adecvate sa pastreze productia realizata pe o perioada mai indelungata si sa o valorifice in conditii avantajoase. In schimbul marfii depozitate, fermierul primeste certificate de depozit ce constituie garantii reale mobiliare asupra cerealelor sau semintelor depozitate, in cazul solicitarii unor credite.
Un element fundamental care permite functionarea pietei in avantajul celor mai productivi fermieri este sistemul de gradare ce asigura o calitate constanta a semintelor de consum depozitate, incurajand tranzactiile comerciale. Gradarea imbunatateste raportul dintre costul de productie si pretul semintelor de consum si permite organizarea eficienta a sistemului de depozitare pentru semintele de consum.

Articole similare