Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comertul global continua sa piarda din avant

Cresterea economica globala a atins pragul de 2,6% in 2019. Cresterea economiilor emergente si in curs de dezvoltare este estimata sa ajunga la 4,6% in 2020, de la 4% in 2019. Evolutia va fi vulnerabila in fata perturbarilor financiare generate de comertul mondial. Cel mai recent Barometru Comercial Global (Global Trade Barometer – GTB) emis de DHL a indicat o scadere de doua puncte, ajungand la un index de 45 de puncte, ceea ce inseamna o contractie a pietei pentru urmatoarele trei luni in mai toate economiile mari al lumii, exceptie facand India, unde volumul de marfa transportata maritim ramane la un nivel optimist.

Cresterea economica globala, potrivit estimarilor, va fi mai mica decat se prognozase. Astfel, de la pragul de 2,6% atins in 2019 se va ajunge la 2,7% in 2020. Pe pietele emergente si in economiile in curs de dezvoltare, cresterea se asteapta sa se stabilizeze anul acesta, deoarece unele tari vor depasi dificultatile financiare, dar impulsul economic ramane slab.
Cresterea in economiile emergente si in curs de dezvoltare este limitata de investitiile scazute si exista posibilitatea ca tendinta sa devina descendenta. Printre riscuri se numara aparitia unor bariere in calea dezvoltarii comertului, reaparitia tensiunilor financiare si o Incetinire mai mare decat era de asteptat in mai multe economii importante. Problemele structurale care duc la alocarea necorespunzatoare sau descurajarea investitiilor au, de asemenea, un impact asupra perspectivelor.

Articole similare

Ad