Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Implementarea scrisorii electronice de transport e-CMR, o necesitate

Implementarea scrisorii electronice de transport e-CMR la nivel national – care a fost ratificata, de altfel, de Romania inca din 2019 – ar oferi firmelor de transport rutier din Romania o solutie digitalizata si sigura, in contextul masurilor pentru prevenirea raspandirii Covid-19, precum si al obiectivelor de transformare digitala a Romaniei, se arata intr-un comunicat al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Protocolul Aditional la Contractul pentru Transportul International de Marfuri pe sosele, care prevede utilizarea CMR electronic (e-CMR), a intrat in vigoare in 2011 si a fost ratificat pana in prezent de 26 tari, inclusiv Romania: Belarus, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Iran, Letonia, Lituania, Luxembourg, Olanda, Moldova, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Suedia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elvetia, Turcia, Tadjikistan, Marea Britanie.
Scrisoarea electronica de transport a fost realizata pentru a facilita companiilor organizarea relatiilor de transport, inlocuindu-se astfel suportul de hartie al extrasului CMR. Platformele e-CMR permit expeditorilor, transportatorilor si destinatarilor sa lucreze cu o interfata unica, uniforma, sigura si standardizata, iar trimiterea, comunicarea, urmarirea si semnarea se realizeaza complet fara hartie. 
„Avand in vedere preocuparile nationale si europene privind digitalizarea transporturilor, cat si siguranta sporita a solutiilor digitale in contextul crizei Covid-19, este crucial ca Romania sa inceapa implementarea efectiva a e-CMR la nivel national, care reprezinta primul pas spre operatiunile de transport complet digital, contribuind la eficientizarea logisticii la nivel national si european, precum si la facilitarea monitorizarii fluxurilor de marfuri, in special cele purtatoare de accize sau cu risc sporit de frauda”, se arata in comunicatul UNTRR.
Implementarea e-CMR trebuie facuta prin decizia Ministerului Transporturilor.
Pentru a facilita inceperea implementarii e-CMR in Romania, UNTRR a sprijinit operatorii de transport romani sa testeze, in mod gratuit, platforma Transfollow pentru emiterea CMR electronic. Astfel, anul trecut au fost realizate peste 95 operatiuni pilot e-CMR in Romania prin platforma Transfollow, cu sprijinul Uniunii Internationale a Transporturilor Rutiere (IRU) si in colaborare cu asociatiile membre din Republica Ceha, Germania, Grecia si Serbia.

Articole similare

Ad