Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

42 de autobuze electrice pentru Bucuresti

Primaria Capitalei a anuntat ca intentioneaza sa cumpere 42 de autobuze electrice, conform proiectului de hotarare adoptat in sedinta de pe 19 decembrie a CGMB. Autobuzele vor fi folosite in zona centrala a Capitalei, in vederea realizarii masurilor din Programul Integrat de Gestionare a Calitatii Aerului in Municipiul Bucuresti si a celor din Planul de Mobilitate Urbana Durabila. Conform proiectului, RATB este imputernicit sa realizeze un studiu de trafic in vederea identificarii noilor trasee din zona centrala a Capitalei.
 

In raportul de specialitate se reaminteste ca pe 30 iunie CGMB a imputernicit RATB sa faca demersurile necesare in vederea elaborarii documentatiei tehnico-economice pentru introducerea de autobuze electrice in sistemul de transport public. In septembrie a fost incheiat un contract cu Fiatest SRL, care a elaborat documentatia tehnico-economica. Potrivit studiului de fezabilitate, autobuzele vor avea 12 m lungime, podea complet coborata si o autonomie de 250 km. Din punct de vedere al echiparilor se solicita instalatii HVAC (incalzire, ventilatie, aer conditionat) pentru salonul pasagerilor si postul de conducere al soferului, sistem infotainment si de taxare pentru carduri contactless, sistem de numarare a calatorilor, supraveghere video si WiFi. In plus, se va solicita garantie completa pentru minimum opt ani sau 480.000 km.
Bugetul alocat de municipalitate pentru achizitia autobuzelor electrice este de 480.000-540.000 de euro/vehicul, in care intra si statia de alimentare cu energie electrica, si garantia de opt ani. In conditiile in care valoarea tinta a pretului de achizitie este de 520.000 de euro, investitia initiala este estimata la 21,8 milioane de euro, la care se adauga TVA. Economiile rezultate din operare vor fi insa semnificative: potrivit studiului de fezabilitate, costul cu energia electrica pentru opt ani si un singur autobuz este de aproximativ 30.000 de euro, in timp ce costul motorinei necesare pentru aceeasi perioada se ridica la 150.000 de euro.
Pe 27 iunie 2017, Consiliul General al Capitalei a aprobat un proiect care vizeaza acordul de principiu pentru achizitionarea de catre Municipiul Bucuresti a 100 de autobuze urbane electrice si infrastructura de incarcare necesara acestora.

Articole similare