Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dupa o scadere estimata in 2019, urmeaza o perioada record pentru semiremorci

Potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanta Clear International, in ciuda scaderii preconizate pentru 2019, inmatricularile de semiremorci vor avea o crestere a volumelor in 2017 2021 mai mare decat in orice alta perioada de cinci ani din istorie.
De la ultimul raport Clear, cateva economii vest europene si au lansat previziunile economice pentru 2019 2020, fiind majoritar in scadere. In consecinta, previziunea ca pentru piata de semiremorci urmeaza un 2019 in scadere s ar putea dovedi corecta.
 

Previziunile pentru 2018 au aratat o crestere de 2,7%. Desi sase state vest europene vor intampina un mic declin al inmatricularilor de semiremorci, celelalte noua vor avea crestere. Potrivit estimarilor, in prima parte a anului scaderea va fi una puternica. Totusi, Clear estimeaza o scadere de 10% a cererilor de semiremorci pentru 2019, cu o variatiei puternica intre tarile din regiune, de la +2% la  20%.
Declinul din 2019 va fi proportional cu cresterea din 2017/2018. Potrivit informatiilor Clear, piata va avea o incetinire ciclica (dar nu o recesiune) care se va resimti in toate economiile europene. Cererea crescuta care a reprezentat motorul pietei a incetat. Parcul de semiremorci a fost innoit complet in ciuda faptului ca cererea de transport rutier nu a revenit la nivelul lui 2006 (inainte de criza financiara globala). Mai mult, au trecut noua ani de la decimarea pietei de semiremorci, din 2009, iar piata nu a avut niciodata perioade mai lungi de zece ani fara a suferi scaderi.
Analistii Clear considera ca cererea de semiremorci va avea de suferit in trimestrul al patrulea fata de aceeasi perioada a lui 2017, prevestind un nivel redus al vanzarilor pentru anul acesta. Noua din 15 piete au deja previzionate scaderi si pentru ultimul trimestru al lui 2018. Scenariul este sustinut si de un nivel redus al vanzarilor de camioane si catre finalul anului trecut.
In plus, cererea de semiremorci a cunoscut un nivel ridicat in 2018, comparativ cu anii precedenti, egalat fiind doar de boom ul din 2007 si 2008, ambii ani atingand un nivel anormal de mare, generat, in mare parte, de numarul mare de state care s-au alaturat UE in perioada 2004 2007. Toti acesti factori duc la o scadere a cererii de remorci noi. Din fericire pentru industrie, scaderea va fi modesta si de scurta durata, conform estimarilor. Pentru perioada 2017 2021 este estimat cel mai mare volum de inmatriculari comparativ cu oricare alta perioada ciclica de cinci ani din istorie, chiar daca aici intra si 2019, an cu previziuni slabe. O alta perioada record a fost 2004 2008.
2018 nu a fost un an bun doar pentru inmatricularile de semiremorci, ci si pentru producatori. Industria beneficiaza totusi de un nivel de stabilitate, in ciuda volatilitatii pietei.
Principalele schimbari in ceea ce priveste inmatricularile de semiremorci vizeaza Franta si Marea Britanie, care au cunoscut usoare imbunatatiri, iar pe de alta parte Spania si Portugalia au fost la polul opus.
77% din marfurile aflate in miscare la nivel european sunt transportate rutier si in mare parte cu semiremorci.

Articole similare

Ad