Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Legislatia proasta va conduce la involutie

Legea 328/2018 si ordinul 1824/2018 nu au adus deloc liniste in transporturile de calatori, ci dimpotriva. Ultimul este deja atacat pe mai multe fronturi in instanta, iar operatorii apta cu sufletul la gura deznodamantul, sperand intr-o prelungire a actualelor licente de traseu dincolo de vara acestui an, cand este planificata cea mai proasta atribuire din istoria transporturilor de dupa 2000. La judetean, desi se face mai putin scandal, lucrurile nu stau mai bine: consiliile judetene au putin timp la dispozitie pentru a pregati programul de transport judetean si, cel mai important, criteriile de punctaj pentru o licitatie care se va face, in premiera, conform legii achizitiilor publice, intrucat traseele judetene au devenit „din pix“ servicii de utilitate publica. Despre cea mai mare provocare a transportului descentralizat de calatori, dar si despre viitorul pietei romanesti de profil, am discutat cu senatorul Vasile Toma, membru in Comisia de Transport din Senatul Romaniei.

Tranzit: Cum apreciati legea 328/2018 din perspectiva definirii intregului transport judetean ca reprezentand obligatie de serviciu public? Ce impact va avea acest lucru asupra pietei de transport din Romania?
Vasile Toma:
In varianta votata in Senat, care cuprindea amendamentele depuse de Comisia de transporturi, era clara delimitarea dintre transportul in regim comercial si cel de utilitate publica; ambele se puteau efectua la nivel de judet. De altfel, in varianta din Senat am respectat in totalitate prevederile regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Din pacate, colegii din Camera deputatilor au modificat in mod substantial atat varianta initiatorilor acestei legi, cat si pe cea finala, votata in plenul Senatului. Mentionez ca un rol important l-au avut luarile de pozitie, in cadrul Comisiilor de specialitate, ale reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii si ai ANRSC, care doresc reglementarea transportului judetean si local de persoane la fel ca celelalte utilitati publice (salubrizare, apa-canal etc.).

Articole similare