Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Angajat-actionar, un alt mod de stimulare a resursei umane

Furnizorul francez de servicii logistice cu temperatura controlata Stef-TFE opereaza platforme logistice in mai multe tari europene si are, la ora actuala, mai mult de 8.500 de angajati. Cum cheia pentru o afacere de succes este un angajat multumit, dornic sa faca tot ce-i sta in putere pentru binele companiei, francezii au luat decizia de a schimba structura actionariatului, oferind fiecarui angajat actiuni in cadrul companiei, aditional programelor permanente de pregatire profesionala.
 

Stef-TFE este una dintre putinele companii europene detinute atat de echipa de management, cat si de angajati, deci se poate lauda cu aproximativ 8.500 de actionari. Aceasta masura a fost rezultatul unei fuziunii de capital: 67,3% dintre actiuni sunt detinute de management si angajati. „Capitalul nu este detinut doar la nivel executiv, ci si de cei 8.500 de angajati, cat numara compania in 2012. Pentru anul acesta tinta este sa ajungem la 10.000. Este o provocare mare, dar sigur putem ajunge la acest numar“, a explicat reprezentantul Stef, Jean-Yves Chameyrat. 15,8% din capitalul companiei este detinut de un Fond de Ajutor Reciproc in numele angajatilor, 47,1% de personalul de executie, constand din aproximativ 200 de angajati, si 4,4% de fondatorii companiei. Diferenta de 32,7% din actiuni au fost listate la bursa. „Acest mod de a asociatia angajatii, prin capital, la performanta companiei, este unul dintre pilonii politicii noastre. Este nevoie de un grad ridicat de implicare a oamenilor si aceasta a fost calea pe care Stef-TFE a ales-o“, a mai explicat Chameyrat.
Potrivit acestuia, pe langa implicarea personalului in business, un alt factor de succes in logistica pentru produse cu temperatura controlata este detinerea spatiilor sau platformelor operate. „Am investit in jur de 100 de milioane de euro in platforme. Avem key accounts in sectorul alimentar si retail.“ In jur de 70% din activitatea companiei se desfasoara in Franta, dar aceasta mai detine si alte locatii in Spania, Portugalia, Italia si Belgia.

Un model social optimizat
Din punct de vedere al angajarii capitalului uman, modelul social aplicat de Stef-TFE este unul optimizat si constituie un factor de succes, asa cum explica Chameyrat. „Aceasta politica are la baza patru elemente esentiale: promovarea angajatilor la grad de actionari, programe de integrare pentru tinerii absolventi, academie de talente si programe pro-active pentru persoanele cu dizabilitati.“ In patru ani, procentajul de angajati cu dizabilitati a crescut de la 2,78% la 4,38%, iar pentru perioada urmatoare tinta este de 6%.
Compania franceza a implementat un program prin care angajatii din fiecare filiala/locatie isi prezinta rezultatele in fata celorlalti. Acest sistem a fost gandit ca o forma de stimulare, in special prin introducerea indicatorilor de performanta.

Stimularea tinerelor talente, element anti-imbatranire
Programul de dezvoltare si stimulare a tinerelor talente este deosebit de util, mai ales ca …

Articole similare

Ad