Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

1.680 de autorizatii CEMT pentru 2014

Pentru 2014, Romania dispune de 183 de autorizatii CEMT „de baza”, din care 96 sunt nerestrictionate pe Austria, 90, pe Grecia, 55, pe Italia, 155, pe Ungaria, si 67 sunt fara restrictii pe Federatia Rusa. Contingentul de baza se transpune intr-un total de 1.680 de autorizatii CEMT alocate tarii noastre. Din acestea, 190 sunt Euro IV sigur si 1.490 sunt Euro 5 sigur.
 

Concurenta pentru CEMT-urile nerestrictionate pe Rusia va fi si in acest an foarte stransa, operatorii de transport avand la dispozitie 72 de autorizatii CEMT pentru Euro IV sigur si 550, pentru Euro V sigur.
Practic, 18% din contingentul de autorizatii a fost rezervat vehiculelor Euro 4, restul fiind distribuit pentru Euro 5 si peste. In acest mod, se estimeaza un raport de 1,2-1,3 vehicule la un CEMT. Numarul de firme care vor participa la alocarea CEMT se estimeaza sa fie acelasi ca anul trecut, potrivit reprezentantilor Directiei Rutiere din cadrul MT, in timp ce parcul de camioane Euro 5 a crescut cu aproximativ 25% fata de acum 12 luni.
La repartitia autorizatiilor nerestrictionate se va tine cont de relatiile contractuale declarate pe cererea completata de operatori, precum si de istoricul activitatii transportstorilor pe relatiile respective, prin evaluarea utilizarii autorizatiilor CEMT sau a autorizatiilor bilaterale in 2013.
Cererile pentru alocarea autorizatiilor CEMT pentru 2014 se fac in perioada 6-13 decembrie a.c., astfel ca se va lua in calcul parcul auto licentiat pana la data de 13 decembrie. Lista cu operatorii care indeplinesc conditiile de participare se va intocmi in 17 decembrie. Contestatiile se vor putea depune pe 18 si 19 decembrie, tot in 19 se va da situatia finala a acestora, iar in 20 decembrie se va face alocarea electronica a autorizatiilor CEMT pentru 2014. Acestea vor putea fi ridicate incepand cu 24 decembrie a.c.
Anul acesta cei care nu au folosit CEMT-urile sau nu au raportat utilizarea vor fi scosi de la alocare. Autoritatile dispun de o situatie clara cu cei care au raportat utilizarea si avand in vedere avertismentele facute pe tot parcursul anului cu privire la respectarea raportarilor, operatorii care nu au respectat solicitarea nu au practic nicio scuza. In plus, si asociatiile patronale au sustinut eliminarea de la alocarea CEMT a celor care nu si-au facut raportarile sau nu au utilizat CEMT-urile in 2013.
Pentru a debloca situatia tensionata cu transporturile terta-tara catre Turcia, autoritatile romane au mai trimis o solicitare de suplimentare a autorizatiilor cu 250 de bucati. Sansele de izbanda sunt insa minime. In masura in care raspunsul turcilor este negativ va fi facut un demers oficial prin care se solicita utilizarea contingentului de autorizatii CEMT pentru 2014 – primit deja de Romania – sa poata fi utilizat incepand cu 9 decembrie a.c., astfel incat sa poata fi deblocata piata.

Articole similare

Ad