Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Drumurile europene sunt tot mai scumpe

De anul acesta, transportatorii vor trebui sa ia in calcul si majorarea taxelor aplicate pe tot mai multe drumuri europene. Astfel, din ianuarie ele au crescut in Austria cu 8,27%, in Franta cu 0,3% (din cauza cresterii cotei TVA de la 19,6% la 20%), in Italia cu 3,9%, in Spania cu 1,85-3,84%, iar la tunelul Mont Blanc/Frejus cu 3,35% in partea italiana si cu 3,75% in cea franceza, din cauza cresterii TVA. Tot de la inceputul anului, in Franta exista posibilitatea de a plati taxa de autostrada cu ajutorul dispozitivelor de plata electronice InterRoutePlus.
 

In Slovacia, reteaua a fost extinsa cu noi sectiuni de drum din clasa 1 cu lungimea totala de 234 km, acestea fiind sectiuni la limitele oraselor si satelor, dar si in Bratislava, care vor fi supuse taxelor de drum. Reteaua va cuprinde si restul drumurilor din clasa 1, dar si anumite sectiuni din clasa 2 si 3 care vor nu vor fi taxate, folosirea lor fiind permisa doar cu instalarea adecvata a aparatului de taxare OBU. De la inceputul anului, folosirea sectiunilor de drum indicate (inclusiv sectiunile specificate din clasa 1, precum si cele din clasele 2 si 3) trebuie sa fie precedata de semnarea unui contract privind accesul pe sectiunile de drum si procurarea aparatului de taxare OBU, precum si de instalarea corespunzatoare a acestuia.
Taxa de drum platita va depinde de numarul clasei de emisie. Pentru Euro 5 EEV tarifele vor fi mai mici, iar pentru grupul de clase de emisie Euro 0-Euro 6 vor fi mai mari decat pana acum. Vehiculele care utilizeaza frecvent sectiunile de drum vor putea beneficia de reduceri, iar valoarea discountului va depinde de numarul de kilometri parcursi intr-un an, la care nu se vor adauga kilometrii parcursi pe sectoarele rutiere netaxate.
In Polonia au fost introdusi 460 km de drumuri in sistemul de taxare Viatoll. Principalele modificari cuprind portiuni de drum de pe autostrada A2, de la Lodz la Varsovia, si de pe portiunea A4, de la Cracovia la granita de est a tarii.
De asemenea, la reteaua de taxare Beltoll din Belarusia au fost adaugati 116 km pe autostrada M4 de la Minsk la Mogilev.
De la 1 aprilie, vehiculele de peste 12 t vor trebui sa achite o taxa de utilizare a retelei de drumuri in Marea Britanie, inainte de intrarea in tara. Aceasta variaza intre 1,70 si 10 lire pe zi/vehicul in functie de numarul de axe si masa acestuia. Taxa poate fi achitata si in avans pentru o saptamana, o luna sau chiar un an. Daca un vehicul comercial utilizeaza reteaua de drumuri mai mult de 100 de zile pe an, cel mai eficient mod de plata este pentru un an intreg. Taxa poate fi achitata online sau cu ajutorul unui card de credit sau debit. Pentru plata online se pot utiliza si anumite carduri de carburant. Insa punctele unde se poate achita taxa vor fi destul de putine, in special in terminalele de feribot si cateva statii de carburant. De pe 3 martie 2014, operatorii pot incepe pregatirile pentru noua taxa daca au mai mult de 50 de vehicule care frecventeaza Marea Britanie, iar de la 17 martie se pot inregistra cei sub 50 de vehicule. Neachitarea taxei atrage o amenda de 300 de lire.

Articolul integral il puteti citi in numarul urmator al revistei

Articole similare

Ad