Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

EKAER doar pentru import/export in/din Ungaria si transport national, nu si pentru tranzit!

Incepand cu 1 ianuarie 2015 in Ungaria va incepe sa fie folosit sistemul electronic de control al transporturilor rutiere, EKAER. Legea nr.74/2014 prevede ca trebuie sa aplice pentru obtinerea unui numar EKAER cei care in activitatea de transport folosesc autovehicule pentru care trebuie platita taxa de drum si care transporta bunuri pe plan intern (Ungaria) in cazul vanzarii bunului impozabil pentru prima data, nefiind vizati consumatorii finali. Acest numar trebuie obtinut si de cei care transporta marfa catre Ungaria din UE sau care transporta bunuri din Ungaria catre statele membre.
 

Numarul EKAER trebuie obtinut de catre cel care expediaza marfa sau de catre destinatar (dupa caz), nu de catre transportator.
Daca nu se respecta procedura referitoare la sistemul EKAER, daca exista o neconcordanta intre expedierea si destinatia marfii sau daca exista alte elemente de risc legate de marfa transportata, autoritatile au posibilitatea sa sigileze incarcatura astfel incat caracteristicile (identitatea) marfii sa ramana intacta pana la destinatie, iar in continuare marfa se va transporta cu sigiliile intacte, exceptand cazurile cu animale vii si produse extreme de perisabile, cand nu se pot aplica sigilii. Sigilarea incarcaturii se realizeaza cu un sigiliu oficial al autoritatii care poate fi verificata si de alte autoritati si de-a lungul traseului, inlaturarea sigiliului fiind o procedura care poate fi realizata numai de catre autoritatile fiscale si vamale.
Daca cel interesat nu indeplineste obligatia de a procura un numar EKAER sau nu raporteaza intreaga incarcatura la obtinerea numarului, atunci incarcatura sau partile ei nedeclarate sunt considerate produse de provenienta necunoscuta (neverificata) si autoritatile pot dispune o amenda. Amenda poate fi de maximum de 40% din valoarea produsului de origine necunoscuta (neverificata).
Pe langa amenda autoritatea fiscala, poate retine marfa in garantie (doar marfa pana la concurenta valorii amenzii) pana la plata amenzii sau il poate confisca si valorifica daca se considera ca marfa face obiectul activitatii de evaziune fiscala, exceptie facand situatiile in care se transporta animale vii sau produse extrem de perisabile.

Articole similare

Ad