Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Taxa de la Hunedoara, inca la tribunal

Joi, 12. Februarie 2015 se va da solutia in prima instanta in cazul taxei de tranzit instituita de Consiliul Judetean Hunedoara prin Hotararea 237/2013, iar sentinta poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Alba Iulia.
Reamintim ca prin HCJ 237/2013 s-a instituit o taxa de acces ce ajunge la 20.000 de lei pe an pentru vehiculele cu MTMA mai mare de 10 t/axa, iar amenda pentru lipsa autorizatiei poate fi chiar de 5.000 de lei. In plus, taxa este discriminatorie deoarece lasa netaxata o buna parte din vehiculele comerciale cu masa maxima pe axa mai mica de 5,5 t.
 

Desi titlul hotararii se refera la toate vehiculele de peste 5,5 t pe axa, in text se precizeaza ca aceasta se aplica doar vehiculelor care transporta bunuri divizibile provenite din exploatarea balastierelor, carierelor sau alte proveniente.
In iunie anul trecut, hotararea a fost atacata in Instanta de Institutia Prefectului Hunedoara, iar pana la rezolvarea litigiului, aplicarea acestei a fost suspendata.
Anul trecut, firma Luxorcomp a trimis la Consiliul Concurentei o adresa prin care contesta taxa de tranzit de la Hunedoara pentru vehiculele cu masa maxima pe axa mai mare de 5,5 t. Aici se precizeaza, printre altele, ca pentru instituirea acestei taxe, CJ Hunedoara nu a solicitat aviz de la Consiliul Concurentei, asa cum prevede art. 25 din Legea 21/1996. „Probabil pentru a lasa fara obiect investigatia Consiliului Concurentei, Prefectul judetului Hunedoara a atacat in contecios HCJ 237/2013 insa la primul termen de judecata Prefectura a vrut sa-si retraga cererea pe motiv ca CJ Hunedoara a raspuns criticilor formulate. Chiar daca se retragea cererea, cauza tot se judeca deoarece a fost depusa si admisa o cerere de interventie principala a societatii noastre“, se arata in comunicatul primit de la Luxorcomp. Insa, deoarece exista pericolul ca dosarul sa plece de la Tribunalul Hunedoara la Tribunalul Valcea (sediul Luxorcomp), Prefectura a renuntat la ideea retragerii dar a precizat ca actiunea sa a ramas fara obiect .
Punctul de vedere al Consiliului Concurentei cu privire la acest dosar a fost acela ca taxa incalca Legea 21/1996, respectiv ca era necesara avizarea din partea Consiliului, lucru ce nu s-a intamplat.

Articole similare

Ad