News  | 
16.02.2017 / 
Trafic Media

Comisia Europeana a decis miercuri, 15 februarie 2017, sa actioneze in judecata Romania la Curtea Europeana de Justitie din cauza faptului ca autoritatile nu au reusit sa inchida 68 de depozitele municipale de deseuri neconforme, care reprezinta un risc serios pentru sanatatea oamenilor si mediu, arata Executivului comunitar.
In pofida avertismentelor anterioare, precizeaza CE, Romania nu a reusit sa ia masuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, asa cum cere Directiva 1999/31/EC. tara noastra era obligata sa inchida sau sa reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme pana la data de 16 iulie 2009.
 

Anterior, Ministerul Mediului avertiza ca Romania risca sa plateasca, incepand din acest an, o amenda de 124.000 de euro pe zi pentru faptul ca autoritatile nu au reusit sa inchida depozitele municipale de deseuri neconforme.
Tratatul privind functionarea Uniunii Europene prevede ca raspunderea Romaniei pentru incalcarea obligatiilor de transpunere a Directivei 2012/19/UE se poate concretiza atat in plata unei sume forfetare, stabilita la 1,740 milioane de euro, cat si a unor penalitati achitate periodic si cuprinse intre 2.000 si 124.0000 de euro/zi de intarziere, care se vor calcula de la termenul de transpunere, respectiv 14 februarie 2014.
De-a lungul timpului, Ministerul Mediului a punctat faptul ca responsabilitatea pentru inchiderea depozitelor de deseuri apartinea, in totalitate, autoritatilor locale, iar sanctiunile care ar fi impuse de la Bruxelles vor fi suportate de la bugetele locale. Potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, la nivelul anului 2016 erau autorizate 37 de depozite conforme si alte 26 depozite neconforme pentru deseuri municipale erau in functiune, urmand sa fie inchise la 16 iulie 2017. Masuri similare au fost adoptate deja impotriva altor sase state membre, respectiv Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia si Slovacia, iar Curtea Europeana de Justitie a emis hotarari care condamna Bulgaria, Cipru si Spania.

Comentarii (0)
Au mai ramas 1000 caractere

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!
Cancel or