Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Circa 55 lei pentru o zi de tranzit in Marea Britanie

Incepand cu 1 aprilie, in Marea Britanie, intra in vigoare o noua taxa de drum pentru vehiculele comerciale cu greutate de peste 12 t. Pentru vehiculele straine taxa trebuie  platita inainte de a intra pe teritoriul Marii Britanii. Sistemul de plata dedicat vehiculelor straine este operat de Northgate Public Services.
Taxa variaza in functie de greutatea vehiculului, numarul de axe si timpul pe care il parcurge pe drumurile publice din Marea Britanie, intre 1,7 si 10 lire sterline/zi, 85-1.000 lire sterline/an.
 

Un camion cu masa peste 38 t va avea de platit 10 lire/zi, 50 lire/saptamana, 100 lire/luna sau 1.000 lire/an.
Plata, promit autoritatile, va fi simplu de facut. Se va putea plati online folosind cardul de debit, de credit, sau unele carduri de carburant. Pana acum sunt acceptate cardurile Aral, BP, DKW, eni, Eurowag, Statoil, UTA, Mastercard si VISA.
De asemenea, vor fi disponibile cateva puncte de plata langa terminalele de feribot sau benzinarii, unde se va putea plati cu cardul sau cash, 8 pana la acest moment, insa in timp numarul va creste, pe masura ce alte contracte sunt semnate.
Incepand cu 17 martie va fi disponibil un portal unde plata se va face si mai usor, dintr-un cont. Conform estimarilor guvernamentale, in Marea Britanie sunt inmatriculate circa 260.000 de vehicule peste 12 t, dintr-un total de 465.000 de vehicule comerciale iar anual intra in jur de 130.000 de camioane straine, care fac circa 1,5 milioane de curse.
Aceasta taxa nu ii va afecta foarte mult pe proprietarii de vehicule comerciale inmatriculate in Marea Britanie deoarece din aceasta se va scadea valoarea impozitului pe vehicul, platit pana acum.
Plata taxei va fi inregistrata intr-o baza de date publica, in functie de numarul de inmatriculare. Pe baza acesteia si cu ajutorul camerelor video instalate pe drumuri dar si alte surse de informatii vor fi detectate vehiculele pentru care nu s-a platit taxa de drum iar autoritatile de control vor fi alertate. Amenda pentru circularea pe drumurile publice fara plata taxei este de 300 lire sterline, amenda ce trebuie platita pe loc. Daca soferul nu poate achita aceasta suma, vehiculul este retinut pana se achita amenda. Se adauga si costuri suplimentare pentru imobilizare si depozitare. Plata pe loc a amenzii nu inseamna ca nu mai trebuie sa plateasca taxa pentru ziua respectiva, soferul riscand sa fie amendat din nou.
Indiferent de perioada de plata aleasa, taxa are valabilitate de la miezul noptii (00:00:00) pana la o secunda inainte de miezul noptii urmatoare (23:59:59).

Articole similare

Ad