Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Au inceput discutiile pentru reglementarea modului de returnare a accizei

La prima discutie dintre transportatori si reprezentantii Ministerului de Finante (MF), purtate la sfarsitul saptamanii trecute, au fost prezentate materialele de lucru, respectiv hotararea de guvern privind returnarea accizei, draft-ul privind modalitatile de returnare, precum si categoriile de transportatori considerati eligibili pentru a primi o parte din acciza inapoi.
S-a recunoscut faptul ca textul Ordonantei 14/2014 are mai multe erori, intrucat se folosesc termeni care nu corespund legislatiei nationale.
 

S-a convenit ca hotararea de guvern aflata in curs de elaborare trebuie sa corecteze problemele incluse in ordonanta, intrucat aceasta este discriminatorie la adresa transportului care nu beneficiaza de compensatie si nu este considerat serviciu public – respectiv judetean si local – pentru care nu se acorda rambursare.
Ca modalitati de returnare, reprezentantii uniunilor profesionale care au participat la discutii au convenit ca returnarea sa se faca si catre transportatorii care alimenteaza din statii proprii, lucru foarte important pentru cei cu flote mari. Variantele de returnare vor viza solutii cat mai simple: intr-o prima etapa se va recurge la depunerea unor documente si formulare, pentru ca in a doua etapa sa se treaca integral la depunerea online a cererilor si crearea unor baze de date concomitent cu returnarea accizei.
Transportatorii sunt dispusi sa agreeze oricare dintre variantele de rambursare – lunar sau trimestrial – in functie de procedura care va fi stabilita si a logisticii pe care aceasta o va presupune.
„Am sugerat sa se faca o simulare scurta de o zi, pentru categoriile de transportatori care sunt deocamdata eligibili conform ordonantei, pentru fiecare varianta de achizitie in parte: en-gros, card, plata cash. Se vor putea stabili astfel etapele de urmat si documentele de solicitat, pentru a vedea care proceduri sunt cele mai bine de urmat, respectiv care sunt plusurile si minusurile“, a declarat Augustin Hagiu, reprezentantul FORT la negocierile cu MF.

Articole similare

Ad