Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

1.006 autorizatii CEMT pentru 2013

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii are la dispozitie, pentru anul viitor, 1.006 autorizatii CEMT anuale, pe care le va distribui operatorilor de transport. Desi numarul de autorizatii CEMT „de baza” a crescut in 2013, diminuarea coeficientului de conversie pentru CEMT-urile „Euro 3 sigur” de la x5 la x4 a condus la diminuarea numarului total de autorizatii. Intrucat metodologia de anul trecut nu a ridicat -probleme, pentru 2013 nu s-a simtit nevoia unor schimbari substantiale. Trebuie precizat insa ca transportatorii care au primit, in baza solicitarilor facute, CEMT-uri pentru relatiile restrictionate si nu le-au utilizat, de data aceasta vor fi exclusi de la atribuire.


Romania beneficiaza pentru 2013 de 178 de autorizatii CEMT „de baza”, care se traduc in 1.006 autorizatii alocate Romaniei. Dintre acestea, 500 sunt pentru vehicule cu norma de poluare Euro 3, 96, pentru Euro 4, iar 410, pentru Euro 5.
Desi numarul de autorizatii CEMT „de baza” a crescut in 2013, diminuarea coeficientului de conversie pentru CEMT-urile „Euro 3 sigur” de la x5 la x4 a condus la diminuarea numarului total de autorizatii CEMT pentru anul viitor. Tocmai din acest motiv, pentru 2014 nu se vor mai accepta vehicule Euro 3 la atribuirea CEMT.
Calculul numarului de autorizatii nerestrictionate pentru relatia Italia, Ungaria si Federatia Rusa s-a facut prin aplicarea procentul de conversie stabilit pentru autorizatiile CEMT valabile pentru vehicule „Euro 3 sigur” (50%), „Euro 4 sigur” (10%), „Euro 5 Sigur” (40%), la numarul autorizatiilor „de baza” pentru relatiile respective, la care se aplica coeficientii de conversie specifici (x4 pentru „Euro 3 sigur”, x8 pentru „Euro 4 sigur”, x10 pentru „Euro 5 sigur”).
De precizat ca Secretariatul CEMT a informat statele membre cu privire la posibilitatea ridicarii, pentru anul viitor, a restrictiei privitoare la numarul de autorizatii CEMT admise pe teritoriul Rusiei. Atunci cand se va confirma ridicarea restrictiei, toate autorizatiile CEMT vor avea acces in Federatia Rusa in anumite conditii care vor fi comunicate la inceputul lui 2013 (se discuta limitarea intre 12 si 18 a numarului de curse terta-tara care pot fi efectuate cu o autorizatie CEMT; cel mai probabil, vor fi 18 curse).
Repartizarea autorizatiilor CEMT nerestrictionate pe relatiile Austria, Grecia, Ungaria, Italia si Federatia Rusa se va face tinand cont de numarul autorizatiilor CEMT repartizate fiecarui operator si de optiunea solicitantului mentionata in momentul depunerii cererii.
Reprezentantii MTI se asteapta ca acum sa se solicite un numar mai mare de autorizatii decat in urma cu un an si inclusiv numarul carausilor sa fie in crestere, in conditiile in care tot mai multi ofera servicii de transport intre state membre ale Uniunii Europene si destinatii non-UE. Trebuie precizat insa ca operatorii care au primit pentru anul acesta CEMT-uri pe relatiile restrictionate si nu le-au utilizat de data aceasta vor fi exclusi de la atribuire.

Articole similare